Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Dreptul nr. 6/2013: Infracţiunea de violarea secretului corespondenţei în reglementarea noului Cod penal | Radu Slăvoiu
15.07.2013 | Paula VÂRBAN, Paula VÂRBAN, Alexandra CONSTANTIN


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Drd. Radu Slăvoiu, consilier juridic al Colegiului consilierilor juridici Bucureşti, a publicat în revista Dreptul nr. 6/2013, articolul Infracţiunea de violarea secretului corespondenţei în reglementarea noului Cod penal.

În prezentul articol, autorul analizează infracţiunea de violare a secretului corespondenţei din perspectiva noului Cod penal, plecând de la o prezentare succintă a acestei infractiuni așa cum este acesta reglementată în legislația mai multor state, dar și prin raportare la jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

În urma analizei, se observă că noua reglementare nu aduce modificări de substanţă în ceea ce priveşte conţinutul constitutiv al violării secretului corespondenţei, remarcându-se doar o mai corectă sistematizare a normelor faţă actuala reglementare, un tratament penal mai blând, precum şi adoptarea în principiu a regulii oficialitaţii, în ceea ce priveşte exercitarea acţiunii penale, propunând totodata, de lege ferenda, perfecționarea sistemului de sancționare adoptat de noul Cod penal, astfel încât divulgarea conținutului unei convorbiri telefonice interceptate fără drept să fie pedepsită mai sever, și nu mai ușor, decât însăși acțiunea de interceptare.

Paula VÂRBAN
Alexandra CONSTANTIN
student, Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
internship, Societatea de Stiinte Juridice

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate