Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Dreptul nr. 6/2013: Infracţiunea de violarea secretului corespondenţei în reglementarea noului Cod penal | Radu Slăvoiu


15 iulie 2013 | Paula VÂRBAN, Paula VÂRBAN, Alexandra CONSTANTIN
Secţiuni: Drept penal, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Drd. Radu Slăvoiu, consilier juridic al Colegiului consilierilor juridici Bucureşti, a publicat în revista Dreptul nr. 6/2013, articolul Infracţiunea de violarea secretului corespondenţei în reglementarea noului Cod penal.

În prezentul articol, autorul analizează infracţiunea de violare a secretului corespondenţei din perspectiva noului Cod penal, plecând de la o prezentare succintă a acestei infractiuni așa cum este acesta reglementată în legislația mai multor state, dar și prin raportare la jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

În urma analizei, se observă că noua reglementare nu aduce modificări de substanţă în ceea ce priveşte conţinutul constitutiv al violării secretului corespondenţei, remarcându-se doar o mai corectă sistematizare a normelor faţă actuala reglementare, un tratament penal mai blând, precum şi adoptarea în principiu a regulii oficialitaţii, în ceea ce priveşte exercitarea acţiunii penale, propunând totodata, de lege ferenda, perfecționarea sistemului de sancționare adoptat de noul Cod penal, astfel încât divulgarea conținutului unei convorbiri telefonice interceptate fără drept să fie pedepsită mai sever, și nu mai ușor, decât însăși acțiunea de interceptare.

Paula VÂRBAN
Alexandra CONSTANTIN
student, Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
internship, Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro