« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
 1 comentariu

Întrebare preliminară cu privire la contractele de credit de consum
15.07.2013 | Mihaela MAZILU-BABEL

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Judecătorul francez adresează mai multe întrebări Curții de Justiție în domeniul contractelor de credit de consum și care privesc activitățile de practici comerciale neloiale ale creditorului. Prin aceste întrebări, judecătorul dorește să se lămurească cu privire la întinderea și atribuțiile ex officio ale instanței naționale solicitând totodată o intrepretare a unei directive în lumina dispozițiilor unei alte directive. (C-298/13 Facet și alții)

Situația de fapt:
1. modalitățile și sarcina probei privind executarea obligațiilor precontractuale ale creditorului
2. prezumție de executare a acestor obligații prin simpla transmitere către instanță a contractului de credit
3. incidența lipsei furnizării către instanță a înscrisurilor care stabilesc conținutul informațiilor furnizate consumatorului și al informațiilor colectate pentru a evalua bonitatea acestuia din urmă
4. calificarea neexecutării obligațiilor precontractuale de informare sau de evaluare a bonității consumatorului drept pratică comercială neloială.

Dispoziții incidente: dispozițiile Directivei 2008/48/CE privind contractele de credit pentru consumatori ( cu cele 2 rectificări aferente) și ale Directivei 2005/29/CE   (cu o singură rectificare) privind practicile comerciale neloiale (judecătorul nu indică o dispoziție anume lăsând pe instanța de la Luxemburg să le indice)

Mihaela MAZILU-BABEL
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Administrative, Universitatea din Craiova

 
Secţiuni: CJUE, Concurență, Drept civil, Dreptul Uniunii Europene, RNSJ | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Întrebare preliminară cu privire la contractele de credit de consum”

  1. Mihaela MAZILU-BABEL spune:

    Cererea a fost radiata la cererea instantei de apel a instantei de trimitere, si doar dupa ce instanta de trimitere nu a raspuns la solicitarea Curtii de Justitie.

    Pentru detalii, a se vedea aici.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD