PÎCCJ. DIICOT. DNA. Parchete
Secţiune dezvoltată în parteneriat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE
 1 comentariu

Punct de vedere al Ministerului Public ref. termenul de prescripţie aplicabil cererilor având ca obiect drepturile prevăzute a se acorda salariaţilor potrivit CCM
16.07.2013 | Andrei PAP

JURIDICE - In Law We Trust

Potrivit unui comunicat, Ministerul Public a formulat un punct de vedere asupra sesizării Colegiului de Conducere al Curţii de Apel Galaţi, în problema de drept vizând natura juridică a drepturilor prevăzute a se acorda, potrivit contractelor colective de muncă, cu diferite ocazii (ajutoare materiale de Paşti, Crăciun, tichete de masă/tichete cadou, drepturi speciale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii  în muncă, etc.) şi termenul de prescripţie aplicabil cererilor având acest obiect.

Optica jurisprudenţială:

1. Într-o opinie majoritară s-a considerat că drepturile suplimentare negociate în favoarea salariaţilor prin contractele colective de muncă încheiate la nivel de unităţi, grupuri de unităţi‚ sectoare de activitate sub forma ajutoarelor materiale de Paşti, Crăciun, primă ocazionată de Ziua Feroviarului, tichete de masă, tichete cadou, drepturi speciale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii în muncă constând în contravaloarea cheltuielilor cu tratamente medicale, transport, ţinută, hrană, echipament de protecţie şi materiale igienico-sanitare, a celor determinate de muncă în condiţii de stres se circumscriu sferei drepturilor salariale, chiar dacă regimul de deducere a contribuţiilor este diferit, întrucât sunt plătite în executarea unui raport de muncă, iar termenul de prescripţie, pentru valorificarea acestor drepturi este de 3 ani, prevăzut de art. 171 alin. (1) şi art. 268 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, republicat.

S-a arătat că drepturile băneşti solicitate prin acţiunile în justiţie sunt componente ale salariului care, potrivit dispoziţiilor art. 159 din Codul muncii, republicat reprezintă contraprestaţia muncii depuse de salariat şi cuprinde, în raport de prevederile art.160 din acelaşi act normativ, salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri.

Aşadar, obiectul conflictului individual de muncă priveşte obligarea angajatorului la plata unor drepturi ce fac parte din sistemul de remunerare, iar împrejurarea că au fost stabilite în contractele colective de muncă încheiate la diferite niveluri nu afectează natura lor salarială, aceea de contraprestaţie acordată salariatului pentru munca desfăşurată în baza unui contract individual de muncă.

Faptul că unele dintre aceste drepturi, constând în premii anuale nu se acordă cu aceeaşi periodicitate, întocmai salariului, a fost considerat ca lipsit de relevanţă, pentru calificarea juridică, de vreme ce au fost prevăzute în considerarea muncii prestate şi/sau a calităţii de salariat.

Pentru a statua în acest sens, instanţele au apelat la instrumente de interpretare a convenţiilor, deducând natura juridică a drepturilor nu doar din termenii utilizaţi de părţile contractelor colective de muncă, ci şi din consacrarea lor în diferitele capitole ori secţiuni ale acestor contracte care vizau sistemul de salarizare, coroborat cu modalităţile în care angajatorul a înţeles să îşi execute, până la un anumit moment, obligaţiile rezultate din aceste contracte.

De asemenea, unele instanţe au avut în vedere şi prevederile art. 55 alin.(1) şi alin. (2) din Codul fiscal în care sunt enumerate, în vederea impozitării, veniturile din salarii şi cele asimilate veniturilor din salarii, considerând că  reţinerea impozitului constituie un argument pentru natura lor salarială.

S-a arătat şi că, în cuprinsul art. 171 alin. (1) şi art.268 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, republicat legiuitorul nu a făcut nicio distincţie între drepturile salariale, în funcţie de izvorul lor – lege, contract individual sau colectiv de muncă – astfel încât, prin utilizarea argumentului ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus, termenul de prescripţie de 3 ani, prevăzut de aceste norme este aplicabil, chiar dacă drepturile salariale rezultă din contractele colective de muncă.

2. Într-o altă opinie minoritară, s-a considerat că unele drepturi solicitate prin acţiunile în justiţie, respectiv tichetele cadou, tichetele de masă şi ajutoarele materiale de Paşti, Crăciun şi pentru Ziua Feroviarului nu sunt drepturi salariale, ci drepturi cu un conţinut patrimonial, rezultate din contractele colective de muncă, iar cererile în justiţie pentru soluţionarea conflictelor de muncă privind obligarea angajatorului la plata lor sunt supuse termenului de prescripţie de 6 luni, prevăzut de art. 268 alin. (1) lit. e) din Codul muncii, republicat.

În motivarea acestor soluţii s-a arătat că drepturile solicitate nu reprezintă o contraprestaţie a muncii depuse de angajat, că sumele aferente nu erau plătite cel puţin o dată pe lună, întocmai salariului, ci doar anual, cu prilejul unor sărbători, iar unele dintre acestea, precum tichetele de masă, au o destinaţie legală specială, constând în menţinerea sănătăţii în muncă.

În fundamentarea acestor soluţii, instanţele au avut în vedere şi termenii utilizaţi de părţile din contractele colective de muncă, acela de „ajutor material” pentru anumite sărbători, precum şi  regimul fiscal diferit al tichetelor cadou, în sensul că sumele corespunzătoare acestora nu se iau în calculul la stabilirea obligaţiilor fiscale privind impozitul pe venit.

Procurorul general al României apreciază că în cauză nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de dispoziţiile art. 514 din Codul de procedură civilă, pentru dezlegarea acestei probleme de drept pe calea recursului în interesul legi.

:: Punctul de vedere al Ministerului Public

Andrei PAP

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Punct de vedere al Ministerului Public ref. termenul de prescripţie aplicabil cererilor având ca obiect drepturile prevăzute a se acorda salariaţilor potrivit CCM”

  1. Mihaela MAZILU-BABEL spune:

    Referitor la tichete, ce zice Avocatul General in C-40/09 (bine, intr-o cauza fiscala si in care tichetele erau acordate in locul unei parti din salariu, la un schimb mai avantajos pentru salariat):
    63.”În special, așa cum s‑a arătat anterior, deși nu înclinăm spre această soluție, putem reține că acordarea de tichete este doar o modalitate de plată a salariului, scoasă ca atare din sfera de aplicare a normelor privind TVA‑ul. Totuși, acest lucru nu ar implica natura gratuită a operațiunii.

    64. În special, considerăm că este foarte cert că, dincolo de calificarea juridică ce se dorește a fi atribuită acordării de tichete, acestea nu sunt „făcute cadou” angajaților, ci reprezintă contravaloarea, clar definită, a unei prestații în muncă a acestora din urmă.”

    Deci ce spuneau unele instante? ca tichetele nu au legatura cu prestatia in munca a angajatilor si deci nu privesc drepturi salariale? Dar dacă nu ai fi salariat, ai mai primi acele drepturi? Și dacă nu, poți să primești drepturi datorită statutului tău de salariat dar drepturile respective să nu fie drepturi salariale? În alte cuvinte, cine poate să beneficieze de un contract colectiv de muncă? Un salariat dar nu datorită prestării sale salariale? Sunt contractele colective de muncă acte prin care se stabilesc donații deghizate? (mă îndoiesc!)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.