Secţiuni » Sistemul judiciar » Activitate parchete
PÎCCJ. DIICOT. DNA. Parchete
 1 comentariu

Punct de vedere al Ministerului Public ref. termenul de prescripţie aplicabil cererilor având ca obiect drepturile prevăzute a se acorda salariaţilor potrivit CCM
16.07.2013 | Andrei PAP

Secţiuni: Comunicate parchete
JURIDICE - In Law We Trust

Potrivit unui comunicat, Ministerul Public a formulat un punct de vedere asupra sesizării Colegiului de Conducere al Curţii de Apel Galaţi, în problema de drept vizând natura juridică a drepturilor prevăzute a se acorda, potrivit contractelor colective de muncă, cu diferite ocazii (ajutoare materiale de Paşti, Crăciun, tichete de masă/tichete cadou, drepturi speciale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii  în muncă, etc.) şi termenul de prescripţie aplicabil cererilor având acest obiect.

Optica jurisprudenţială:

1. Într-o opinie majoritară s-a considerat că drepturile suplimentare negociate în favoarea salariaţilor prin contractele colective de muncă încheiate la nivel de unităţi, grupuri de unităţi‚ sectoare de activitate sub forma ajutoarelor materiale de Paşti, Crăciun, primă ocazionată de Ziua Feroviarului, tichete de masă, tichete cadou, drepturi speciale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii în muncă constând în contravaloarea cheltuielilor cu tratamente medicale, transport, ţinută, hrană, echipament de protecţie şi materiale igienico-sanitare, a celor determinate de muncă în condiţii de stres se circumscriu sferei drepturilor salariale, chiar dacă regimul de deducere a contribuţiilor este diferit, întrucât sunt plătite în executarea unui raport de muncă, iar termenul de prescripţie, pentru valorificarea acestor drepturi este de 3 ani, prevăzut de art. 171 alin. (1) şi art. 268 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, republicat.

S-a arătat că drepturile băneşti solicitate prin acţiunile în justiţie sunt componente ale salariului care, potrivit dispoziţiilor art. 159 din Codul muncii, republicat reprezintă contraprestaţia muncii depuse de salariat şi cuprinde, în raport de prevederile art.160 din acelaşi act normativ, salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri.

Aşadar, obiectul conflictului individual de muncă priveşte obligarea angajatorului la plata unor drepturi ce fac parte din sistemul de remunerare, iar împrejurarea că au fost stabilite în contractele colective de muncă încheiate la diferite niveluri nu afectează natura lor salarială, aceea de contraprestaţie acordată salariatului pentru munca desfăşurată în baza unui contract individual de muncă.

Faptul că unele dintre aceste drepturi, constând în premii anuale nu se acordă cu aceeaşi periodicitate, întocmai salariului, a fost considerat ca lipsit de relevanţă, pentru calificarea juridică, de vreme ce au fost prevăzute în considerarea muncii prestate şi/sau a calităţii de salariat.

Pentru a statua în acest sens, instanţele au apelat la instrumente de interpretare a convenţiilor, deducând natura juridică a drepturilor nu doar din termenii utilizaţi de părţile contractelor colective de muncă, ci şi din consacrarea lor în diferitele capitole ori secţiuni ale acestor contracte care vizau sistemul de salarizare, coroborat cu modalităţile în care angajatorul a înţeles să îşi execute, până la un anumit moment, obligaţiile rezultate din aceste contracte.

De asemenea, unele instanţe au avut în vedere şi prevederile art. 55 alin.(1) şi alin. (2) din Codul fiscal în care sunt enumerate, în vederea impozitării, veniturile din salarii şi cele asimilate veniturilor din salarii, considerând că  reţinerea impozitului constituie un argument pentru natura lor salarială.

S-a arătat şi că, în cuprinsul art. 171 alin. (1) şi art.268 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, republicat legiuitorul nu a făcut nicio distincţie între drepturile salariale, în funcţie de izvorul lor – lege, contract individual sau colectiv de muncă – astfel încât, prin utilizarea argumentului ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus, termenul de prescripţie de 3 ani, prevăzut de aceste norme este aplicabil, chiar dacă drepturile salariale rezultă din contractele colective de muncă.

2. Într-o altă opinie minoritară, s-a considerat că unele drepturi solicitate prin acţiunile în justiţie, respectiv tichetele cadou, tichetele de masă şi ajutoarele materiale de Paşti, Crăciun şi pentru Ziua Feroviarului nu sunt drepturi salariale, ci drepturi cu un conţinut patrimonial, rezultate din contractele colective de muncă, iar cererile în justiţie pentru soluţionarea conflictelor de muncă privind obligarea angajatorului la plata lor sunt supuse termenului de prescripţie de 6 luni, prevăzut de art. 268 alin. (1) lit. e) din Codul muncii, republicat.

În motivarea acestor soluţii s-a arătat că drepturile solicitate nu reprezintă o contraprestaţie a muncii depuse de angajat, că sumele aferente nu erau plătite cel puţin o dată pe lună, întocmai salariului, ci doar anual, cu prilejul unor sărbători, iar unele dintre acestea, precum tichetele de masă, au o destinaţie legală specială, constând în menţinerea sănătăţii în muncă.

În fundamentarea acestor soluţii, instanţele au avut în vedere şi termenii utilizaţi de părţile din contractele colective de muncă, acela de „ajutor material” pentru anumite sărbători, precum şi  regimul fiscal diferit al tichetelor cadou, în sensul că sumele corespunzătoare acestora nu se iau în calculul la stabilirea obligaţiilor fiscale privind impozitul pe venit.

Procurorul general al României apreciază că în cauză nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de dispoziţiile art. 514 din Codul de procedură civilă, pentru dezlegarea acestei probleme de drept pe calea recursului în interesul legi.

:: Punctul de vedere al Ministerului Public

Andrei PAP

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti