Curtea de Apel București. Liberare provizorie sub control judiciar. Reacția opiniei publice
17 iulie 2013 | Raluca CÎRSTEACurtea de Apel București a hotărât că examinarea cererii de liberare sub control judiciar presupune și luarea în considerare a reacției opiniei publice.
În speță, Curtea a apreciat că, pe lângă verificarea cerinţelor formale impuse de art. 160 ind. 2 Cod procedură penală, judecătorului i se cere şi o predicţie privind comportamentul inculpatului în libertate, evaluat prin prisma datelor cauzei şi care să confere posibilitatea ca prin lăsarea acestuia în libertate să nu fie afectată nici aflarea adevărului şi nici comunitatea din care face parte inculpatul.
Nu în ultimul rând, trebuie ţinut seama şi de reacţia opiniei publice serios afectată de săvârşirea acestui gen de fapte (respectiv infracţiunile de punere în circulaţie a instrumentelor de plată electronică falsificate, de deţinere de dispozitive de copiere a cardurilor şi de efectuare a operaţiunilor financiare în mod fraudulos) şi care nu s-a estompat prin trecerea unei perioade relativ scurte de la luarea la cunoştinţă de către societate. (Decizia penală nr. 1061 din 24 mai 2012 pronunţată de Secţia a II-a penală a Curții de Apel București, potrivit portalului instanțelor)