Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Recuperarea de către angajator a despăgubirilor plătite salariatului concediat
18.07.2013 | Ileana LUCIAN

Secţiuni: Dreptul muncii, Recuperare creanțe, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

În cazul admiterii contestaţiei salariatului împotriva deciziei de concediere emisă de angajator, la solicitarea salariatului, angajatorul va trebui să pună în executare decizia instanţei de fond şi să plătească acestuia o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul, chiar dacă apelul împotriva sentinţei emisă de instanţa de fond nu a fost soluţionat. Dacă apelul angajatorului este admis şi sentinţa instanţei de fond este modificată, angajatorul va trebui să recupereze de la salariat despăgubirea plătita în baza hotărârii primei instanțe.

În cazul în care fostul salariat refuză să plăteasca despăgubirile, societatea are posibilitatea legală să le recupereze, însă procedura de recuperare a acestora diferă dacă fostul salariat se angajează sau nu la un alt angajator sau devine funcţionar public.

Recuperarea despăgubirilor în cazul în care salariatul concediat s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public

Potrivit Legii nr. 53/20013 – Codul Muncii, în cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau de către noua instituţie, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de angajatorul păgubit.

Aşadar, dacă salariatul concediat se angajează la un nou angajator sau devine funcţionar public, despăgubirile vor fi recuperate de fostul angajator prin intermediul noului angajator care le va reţine în rate lunare din salariul respectivului salariat. Ratele lunare sus-menţionate nu pot fi mai mari de o treime din salariul net, fără a putea depăşi împreună cu celelalte reţineri pe care le-ar avea salariatul jumătate din salariul respectiv.

Modalitatea de recuperare de către fostul angajator a despăgubirilor îmbracă în acest caz forma unei popriri simplificate, având ca părţi: angajatorul păgubit (creditorul), noul angajator/instituţie publică (terţul poprit) şi salariatul (debitorul). Această modalitate de recuperare a despăgubirilor se realizează fără intervenţia executorului judecătoresc, prin transmiterea titlului executoriu, în baza căruia se vor opera reţinerile din salariu, de la angajatorul păgubit la noul angajator la care s-a încadrat salariatul.

Potrivit art. 259 din Codul Muncii, „în cazul în care acoperirea prejudiciului prin reţineri lunare din salariu nu se poate face într-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rată de reţineri, angajatorul se poate adresa executorului judecătoresc în condiţiile Codului de procedură civilă”.

Deşi în legătură cu prevederea legală sus-menţionată există interpretări diferite în doctrina juridică, în interpretarea majoritară, la care achiesăm, se consideră că fostul angajator nu se va putea adresa executorului judecătoresc în condiţiile Codului de procedură civilă decât după ce s-au efectuat reţineri din salariu timp de 3 ani, fără ca prejudiciul să fi fost acoperit, indiferent de cuantumul prejudiciului şi, chiar dacă, din calculul matematic, raportat la cuantumul salariului net, reiese că prejudiciul nu va fi acoperit în totalitate prin reţineri lunare din salariu în cei 3 ani.

În consecinţă, dacă salariatul concediat se angajează sau devine funcţionar public, angajatorul iniţial trebuie să furnizeze noului angajator titlul executoriu. Noul angajator va reţine ratele lunare din salariul angajatului şi le va vira angajatorului iniţial. Doar dacă angajatorul iniţial nu a recuperat integral sumele datorate după expirarea celor 3 ani, va fi posibilă începerea procedurii de executare silită asupra bunurilor salariatului concediat potrivit Codului de procedură civilă.

Această procedură va pune fostul angajator într-o situaţie inechitabilă, deoarece recuperarea despăgubirilor nu se va face imediat. Astfel, deşi are obligaţia legală să plătească integral despăgubirile în termen de 15 zile de la cererea salariatului, fostul angajator poate fi pus în situaţia de a-şi recupera sumele plătite într-o perioadă de timp care poate să depăşească 3 ani.

Recuperarea despăgubirilor în cazul în care salariatul concediat nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public

Potrivit art. 258 alin. (2) din Codul Muncii, în cazul în care salariatul concediat “nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă”.

În consecinţă, în cazul în care salariatul concediat nu se angajează la alt angajator sau nu devine funcţionar public, angajatorul nu va fi ţinut de respectarea termenului de 3 ani sus-menţionat ci va putea recupera despăgubirile în condiţiile Codului de procedură civilă, prin demararea formalităţilor pentru încuviinţarea executării silite.

Pe parcursul executării silite, societatea are posibilitatea de a încheia cu salariatul concediat o convenţie prin care să se stabilească modalitatea, forma concretă de executare (de pildă, executarea să se realizeze exclusiv asupra veniturilor băneşti nu şi asupra bunurilor salariatului concediat, vânzarea bunurilor acestuia să se facă prin buna învoială, plata sumelor datorate să se facă în alt mod decât cel stabilit prin titlul executoriu, termenul de executare a obligaţiei de restituire a despăgubirilor, etc.).

Ileana LUCIAN
Partner MUŞAT & ASOCIAŢII

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti