Secţiuni « Articole » RNSJ - Revista de note şi studii juridice
RNSJ - Revista de note şi studii juridiceNote de studiuStudii
Condiţii de publicareDespre revistă

ICCJ. Îndeplinirea condiţiei privind „buna reputaţie” la admiterea în magistratură


19.07.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ
Secţiuni: RNSJ, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că nu se poate reţine că nu este îndeplinită condiţia “bunei reputaţii” la admiterea în magistratură, prevăzută de Legea nr. 303/2004, în situaţia în care reclamantul a fost condamnat la 6 luni închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de art. 37 alin. (1) din Decretul nr. 328/1996 (conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita legală), condamnare în privinţa căreia a intervenit reabilitarea de drept. În acest sens, Înalta Curte a reţinut că, în cauză, Consiliul Superior al Magistraturii nu a probat nici existenţa unor ecouri publice cu privire la fapta pentru care reclamantul a fost condamnat şi nici faptul că în percepţia opiniei publice ar fi ştirbită buna reputaţie a intimatului-reclamant. Înalta Curte a mai precizat că prin reabilitare se înţelege chiar „restabilirea bunei reputaţii”, iar “a se reţine că buna reputaţie a reclamantului este ştirbită în pofida reabilitării de drept şi în ciuda faptului că recurentul-pârât nu a probat existenţa niciunui aspect referitor la conduita ulterioară a persoanei de natură a induce o percepţie negativă din partea opiniei publice, ar însemna lipsirea de finalitate şi de conţinut a instituţiei juridice a reabilitării şi acceptarea unei blamării permanente a individului pe întreg parcursul vieţii”. (Decizia nr. 1031 din data de 22 februarie 2011 pronunţată în recurs de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect desfiinţare hotărâre CSM)

Notă. Pentru o soluţie diferită, a se vedea: ICCJ. Neîndeplinirea condiţiei privind „buna reputaţie” la admiterea în magistratură

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti