Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Modificări în materia exproprierii şi cu privire la urbanism


19 iulie 2013 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Drept civil, Noutăți legislative
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 438 din data de 18 iulie 2013 a fost publicata Legea nr. 229/2013 pentru completarea art. 13 din Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, necesara realizarii unor obiective de interes national, judetean si local, si pentru completarea art. 56 din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul.

1. Actul normativ introduce noi prevederi in cuprinsul Legii 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, necesara realizarii unor obiective de interes national, judetean si local, cu scopul inlaturarii prelungirii excesive a perioadei de pana la obtinerea hotararii de declansare a procedurii exproprierii.

Astfel, se stipuleaza ca daca in termen de 2 ani de la data transmiterii listei incheierilor de respingere de catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, prin unitatile sale teritoriale, catre unitatile administrativ-teritoriale, expropriatorul nu obtine, prin hotarare a Guvernului sau, dupa caz, potrivit legii, prin hotarare a administratiei publice locale sau judetene, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, aprobarea declansarii procedurilor de expropriere, toate interdictiile prevazute la alin. (1) si art. 30 alin. (1) din lege inceteaza de drept si se radiaza din oficiu din cartea funciara.

In situatia de mai sus, documentatiile de amenajare a teritoriului si urbanism, valabile la data declansarii procedurii de expropriere, isi pastreaza valabilitatea in conditiile in care au fost emise si pentru perioada pentru care au fost emise initial, incepand cu data la care interdictiile inceteaza de drept.

2. Actul normativ completeaza si Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul, cu prevederi referitoare la documentatiile de amenajare a teritoriului si urbanism, aflate in vigoare la data declararii utilitatii publice.

Se stabileste ca, in cazul imobilelor declarate ca fiind de utilitate publica, in temeiul Legii nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica sau in temeiul altor legi privind declarare a de utilitate publica a unor imobile, documentatiile de amenajare a teritoriului si urbanism, aflate in vigoare la data declararii utilitatii publice, sunt repuse de drept in vigoare pentru o perioada egala cu cea pentru care au fost emise initial, incepand cu data la care utilitatea publica inceteaza din orice cauza.

3. In cazul in care declararea utilitatii publice nu a fost urmata de realizarea scopului pentru care a fost declarata, utilitatea publica se considera incetata de drept astfel:
– la data intrarii in vigoare noii legi, in cazul utilitatii publice declarate anterior, daca de la declararea utilitatii publice si pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi au trecut cel putin 2 ani;
– la implinirea unui termen de 2 ani calculat de la data declararii utilitatii publice, daca declararea a intervenit cu mai putin de 2 ani inainte de intrarea in vigoare a legii sau intervine dupa intrarea ei in vigoare. Fac exceptie imobilele care la data declararii utilitatii publice se aflau sau, ulterior acesteia, au intrat prin orice modalitate in domeniul public sau privat al statului ori in proprietatea privata a comunelor, oraselor, municipiilor sau judetelor.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro