Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

RIL promovat. Recunoaşterea vinovăţiei de către inculpatul judecat pentru o pluralitate de infracţiuni în a cărei alcătuire intră o infracţiune pedepsită cu detenţiunea pe viaţă
22.07.2013 | Andrei PAP

Secţiuni: Drept penal, Recurs în interesul legii
JURIDICE - In Law We Trust

Procurorul General al României, domnul Tiberiu-Mihail Niţu, a sesizat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu recurs în interesul legii întrucât la nivelul instanţelor s-a constatat că nu există un punct de vedere unitar cu privire la interpretarea dispoziţiilor art. 3201 alin. 7 fraza a II-a din Codul de procedură penală, în ipoteza unui proces penal având ca obiect o pluralitate  de infracţiuni (concurs) în a cărei alcătuire intră şi o infracţiune care se pedepseşte cu detenţiunea pe viaţă, iar săvârşirea tuturor infracţiunilor este recunoscută de către inculpat.

Optica jurisprudenţială

1. Potrivit unei orientări jurisprudenţiale, în ipoteza menţionată, s-a făcut aplicarea procedurii simplificate bazate pe pledoaria de vinovăţie exclusiv infracţiunilor care nu sunt pedepsite cu detenţiune pe viaţă, concomitent cu aplicarea procedurii de drept comun pentru infracţiunea sau infracţiunile (în formă consumată sau tentată) a căror sancţiune prevăzută de lege este detenţiunea pe viaţă, ca pedeapsă unică sau alternativă.

În suţinerea acestui punct de vedere, subliniindu-se că ipoteza în discuţie nu are o consacrare normativă, s-a argumentat că, în cazul pluralităţii de infracţiuni, există o pluralitate de acţiuni penale care, sub aspect substanţial, nu sunt indivizibile, ci independente; pentru acest motiv, este posibilă aplicarea distinctă, în aceeaşi cauză, a art. 3201 din Codul de procedură penală numai acelor infracţiuni care îndeplinesc condiţiile legale. Totodată, s-a arătat că acţiunea penală, sub aspectul tragerii la răspundere, este indivizibilă, motiv pentru care o disjungere a acţiunii penale este neîntemeiată, chiar nelegală.

De asemenea, s-a susţinut că efectuarea obligatorie a cercetării judecătoreşti şi judecata cauzei conform procedurii comune nu este rezultatul voinţei inculpatului, ci voinţa legiuitorului (art. 3201 alin. 7 fraza ultimă din    Codul  de  procedură penală) sau a judecătorului (art. 3201 alin. 8 din acelaşi cod), context în care nu se poate face abstracţie de conduita procesuală a inculpatului care, anterior începerii cercetării judecătoreşti, a declarat expres că recunoaşte săvârşirea faptelor reţinute în actul de sesizare şi solicită ca judecarea să se facă pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală, pe care le cunoaşte şi le însuşeşte şi că nu solicită administrarea de probe.

Această orientare îşi găseşte confirmarea expresă în jurisprudenţa instanţei supreme, respectiv decizia penală nr. 3291 din 16 octombrie 2012 a Secţiei Penale.

2. Într-o altă orientare de jurisprudenţă, în aceeaşi ipoteză, s-a considerat că este exclusă aplicarea dispoziţiilor art. 3201 din Codul de procedură penală, judecarea cauzei urmând a se face, pentru toate infracţiunile, potrivit procedurii de drept comun.

În argumentarea acestui punct de vedere, s-a arătat că procedura reglementată de dispoziţiile sus-menţionate nu poate fi aplicată decât unitar, cu privire la întreaga cauză, iar nu fragmentat, în raport de fiecare din infracţiunile pentru care inculpatul a fost trimis în judecată.

Şi această orientare îşi găseşte expresia în jurisprudenţa instanţei supreme, respectiv decizia penală nr. 2551 din 16 august 2012 a Secţiei Penale.

Opinia Procurorului General este în sensul că al doilea punct de vedere concordă cu litera şi spiritul legii.

:: Textul integral al recursului în interesul legii

Andrei PAP

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti