Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Disjungerea cererii reconvenţionale. Competenţa de soluţionare


22.07.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Procedură civilă, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, pentru stabilirea competenţei materiale de soluţionare a unei cereri reconvenţionale care a fost disjunsă de cererea principală, sunt aplicabile dispoziţiile art. 17 Cod procedură civilă (art. 123 NCPC) potrivit cărora cererile accesorii sau incidentale vor fi judecate de instanţa competentă să soluţioneze cererea principală, conform principiului „accesorium sequitur principale”. Prin urmare, chiar dacă prin cererea reconvenţională ar fi fost solicitate pretenţii care ar fi atras competenţa de soluţionare a unei instanţe superioare, având în vedere faptul că aceasta nu a fost formulată pe cale principală, ci pe cale incidentală, ca o formă de apărare a pârâtului faţă de pretenţiile reclamantei, competenţa rămâne câştigată de instanţa competentă să soluţioneze cererea principală, în speţă judecătoria. În ceea ce priveşte competenţa teritorială, natura juridică a litigiului fiind una comercială, pe lângă dispoziţiile de drept comun sunt aplicabile dispoziţiile art. 10 Cod procedură civilă (art. 113 NCPC) care reglementează competenţa teritorială alternativă. În speţă, reclamantul din cererea principală a ales Judecătoria Craiova, astfel că Înalta Curte a stabilit în favoarea Judecătoriei Craiova competenţa de soluţionare a cererii reconvenţionale. (Decizia nr. 573 din 13 februarie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect nulitatea unui act neevaluabil în bani şi obligaţia de a face)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti