Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Acţiune în constatarea caducităţii comenzii ferme
25.07.2013 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept civil
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, prin recepţionarea acceptării de către ofertant, comanda şi-a epuizat efectele, moment în care convenţia s-a încheiat, perfectată în contractul de livrare semnat de părţi. Prin urmare, neexecutarea corespunzătoare de către pârâtă a uneia din etapele contractuale nu reprezintă un eveniment care să conducă la caducitatea comenzii ferme, ci un temei pentru o eventuală angajare a răspunderii contractuale. Înalta Curte a mai subliniat că, în vechiul Cod Civil, caducitatea ofertei nu are o reglementare expresă. O regăsim însă în art. 1195 din noul Cod civil, în sensul consacrat şi de jurisprudenţă, astfel: (1) Oferta devine caducă dacă: a) acceptarea nu ajunge la ofertant în termenul stabilit sau în lipsă, în termenul prevăzut de art. 1193 alin. (1); b) destinatarul o refuză. (2) Decesul sau incapacitatea ofertantului atrage caducitatea ofertei irevocabile numai atunci când natura afacerii sau împrejurările o impun”, situaţii care nu sunt incidente în speţă. (Decizia nr. 3051 din 11 octombrie 2011 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constararea caducităţii comenzii ferme)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti