Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Întrebare preliminară cu privire la asistența juridică gratuită. UPDATE: vădit necompetentă (diferența față de cauza DEB)
09.01.2018 | Mihaela MAZILU-BABEL

Secţiuni: CJUE, Dreptul Uniunii Europene, Insolvență
JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

09 ianuarie 2018: Curtea dispune:

21 Or, decizia de trimitere nu conține niciun element concret care să permită să se considere că obiectul procedurii principale privește interpretarea ori aplicarea unei alte norme din dreptul Uniunii decât cele care figurează în cartă (a se vedea Ordonanțele din 7 februarie 2013, Pedone, C‑498/12, punctul 14, și Gentile, C‑499/12, punctul 14, precum și Ordonanța din 8 mai 2013, T, C‑73/13, punctul 13).

22 Astfel, dat fiind că Directiva 2003/8 nu prevede acordarea unei asistențe judiciare persoanelor juridice (a se vedea Hotărârea DEB, citată anterior, punctul 43), trebuie să se arate, pe de o parte, că această directivă nu este aplicabilă în litigiul principal.

23 Este important, pe de altă parte, să se constate că, spre deosebire de cauza în care s‑a pronunțat Hotărârea DEB, citată anterior, în care Curtea a interpretat articolul 47 din cartă în cadrul unei proceduri în răspundere a statului introduse în temeiul dreptului Uniunii, decizia de trimitere nu cuprinde niciun element concret care să permită să se considere că Sociedade Agrícola ar fi introdus o cerere de asistență judiciară în cadrul unei acțiuni în justiție care are ca obiect protecția drepturilor care îi sunt conferite de dreptul Uniunii.
(…)

Curtea este vădit necompetentă să răspundă la întrebările adresate cu titlu preliminat de 5a Vara Cível de Lisboa (Portugalia) în decizia din 13 martie 2013 (cauza C‑258/13). (s.n. – M.M.-B.)

***

26 iulie 2013: Judecătorul portughez se întreabă în legătură cu existența dreptului la asistență juridică gratuită în cazul persoanelor juridice cu scop lucrativ aflate în insolvență. (C-258/13)

Situația de fapt:
1. dreptul la o cale de atac efectivă
2. reglementare națională care exclude posibilitatea persoanelor juridice cu scop lucrativ de a recurge la asistența judiciară
3. scutire de cheltuielile de judecată aplicabile persoanelor juridice respective în cazul insolvabilității sau al aplicării unei proceduri de salvare a întreprinderilor.

Dispoziții incidentearticolul 47 din Carta DFUE

Articolul 47

Dreptul la o cale de atac eficientă și la un proces echitabil

Orice persoană ale cărei drepturi și libertăți garantate de dreptul Uniunii sunt încălcate are dreptul la o cale de atac eficientă în fața unei instanțe judecătorești, în conformitate cu condițiile stabilite de prezentul articol.

Orice persoană are dreptul la un proces echitabil, public și într-un termen rezonabil, în fața unei instanțe judecătorești independente și imparțiale, constituită în prealabil prin lege. Orice persoană are posibilitatea de a fi consiliată, apărată și reprezentată.

Asistența juridică gratuită se acordă celor care nu dispun de resurse suficiente, în măsura în care aceasta este necesară pentru a-i asigura accesul efectiv la justiție.

Mihaela MAZILU-BABEL
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Administrative, Universitatea din Craiova

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti