Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

RRDPI nr. 1/2012: Accesul ilegal la un sistem informatic în reglementarea noului Cod penal | Constantin Duvac
26.07.2013 | Paula VÂRBAN, Paula VÂRBAN, Alexandra CONSTANTIN

JURIDICE - In Law We Trust

Dr. Constantin Duvac, conf. univ. al Facultaţii de Drept si Ştiinţe Economice Universitatea ,,Agora” din Oradea şi cercetător asociat al Institutului de Cercetări Juridice ,,Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, a publicat, în Revista română de dreptul proprietaţii intelectuale nr.  1/2012 articolul Accesul ilegal la un sistem informatic în reglementarea noului Cod penal.

În prezentul articol, autorul analizează infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic din perspectiva noului Cod penal, realizând o prezentare succintă a acesteia atât prin raportare la legislația internă în vigoare, cât și la cea internatională.

În urma analizei efectuate, autorul consideră oportună opţiunea legiuitorului de a include în noul Cod penal infracţiunile contra siguranţei şi integritaţii sistemelor și datelor informatice, datorită comiterii acestora cu o frecvenţă din ce în ce mai ridicată, facilitând astfel cunoșterea de către participanți în procesul penal a textelor incriminatoare și implicit o aplicare unitară a legii penale, propunând de lege ferenda, includerea ca element circumstanţial de agravare împrejurarea în care fapta comisă la alin. (3) art. 360 NCP este comisă în scopul obţinerii de date informatice, curmându-se astfel eventualele posibile controverse în legătură cu încadrarea juridică a faptei celui ce accesează, fără drept, un sistem informatic securizat în scopul obţinerii de date informatice.

Paula VÂRBAN
Alexandra CONSTANTIN
student, Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
internship, Societatea de Stiinte Juridice

Secţiuni: Cyberlaw, Drept penal, RNSJ | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO