CE ia măsuri pentru îmbunătăţirea serviciilor de plată din UE
26 iulie 2013 |
Adina-Elena OPREA


Comisia Europeană a adoptat o nouă directivă privind serviciile de plată şi o propunere de regulament privind comisioanele interbancare pentru operaţiunile de plată cu cardul, potrivit unui comunicat.
Rolul noilor norme este acela de a îmbunătăţi piaţa plăţilor din UE şi de a sprijini creşterea economiei Uniunii. Cât priveşte regulamentul privind comisioanele interbancare, acesta va introduce, împreună cu directiva revizuită privind serviciile de plată, niveluri maxime ale comisioanelor interbancare pentru operațiunile realizate pe bază de carduri de debit și de credit de consum și va interzice suprataxele aferente acestor tipuri de carduri.
Comisarul pentru piața internă și servicii, dl Michel Barnier, a declarat: „Astăzi, piața plăților din UE este fragmentată și presupune un cost ridicat, de mai mult de 1 % din PIBul UE, și anume 130 de miliarde de euro pe an. Este vorba de un cost pe care economia noastră nu și-l poate permite. Propunerea noastră va promova piața unică digitală prin garantarea de plăți pe internet mai ieftine și mai sigure, atât pentru comercianții cu amănuntul, cât și pentru consumatori. Modificările propuse pentru comisioanele interbancare vor elimina o barieră importantă între piețele naționale ale plăților și vor pune capăt, în cele din urmă, nivelului nejustificat de ridicat al acestor comisioane.”
Vicepreședintele Joaquín Almunia a adăugat: „Comisioanele interbancare plătite de comercianții cu amănuntul se răsfrâng asupra facturilor consumatorilor. Consumatorii nu numai că nu sunt conștienți de acest lucru, ci sunt chiar încurajați, prin sisteme de retribuție, să utilizeze cardurile care le furnizează băncilor cele mai mari venituri. Completând aplicarea normelor antitrust, regulamentul care prevede plafonarea comisioanelor interbancare va împiedica creșterea excesivă a nivelului acestor comisioane pe toate planurile. Pentru prestatorii de servicii de plată vor fi create condiții de concurență echitabile, noi actori vor putea să intre pe piață și să ofere servicii inovatoare, comercianții cu amănuntul vor realiza economii semnificative datorită reducerii comisioanelor plătite băncilor, iar consumatorii vor beneficia de această situație, datorită reducerii prețurilor de vânzare cu amănuntul.”
Adina Elena OPREA
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi
aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare
Condiţiile de publicare,
Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail
redactie@juridice.ro!
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro