Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
2 comentarii

Curtea de Apel Târgu Mureș. Propunere de arestare preventivă. Inaplicabilitatea dispensei de ascultare a inculpatului
30.07.2013 | Raluca CÎRSTEA

Secţiuni: Arii de practică, Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Apel Târgu Mureș a hotărât că, în situația în care la momentul întocmirii propunerii de arestare preventivă, inculpatul se găsea în străinătate, dar în stare de arest, dispensa de ascultare permisă de art. 150 Cod procedură penală nu se aplică, procurorul şi judecătorul având obligaţia să îl asculte, recurgând în acest scop la o videoconferinţă.

Potrivit art. 149 ind. 1 alin. 1 Cod procedură penală, procurorul întocmeşte propunerea de arestare preventivă a inculpatului numai după ascultarea acestuia în prezenţa apărătorului. Art. 150 Cod procedură penală prevede că măsura arestării inculpatului poate fi luată numai după ascultarea acestuia de către procuror şi de către judecător, afară de cazul când inculpatul este dispărut, se află în străinătate ori se sustrage de la urmărire sau judecată, ori nu poate fi prezentat în faţa autorităţilor din cauza stării sănătăţii ori din cauză de forţă majoră sau stare de necesitate.

În speță, inculpatul nu se găsea la momentul întocmirii propunerii de arestare preventivă, respectiv la momentul judecăţii în niciuna din situaţiile de mai sus, acesta se găsea în străinătate, dar încarcerat într-un penitenciar determninat, fapt binecunoscut de procuror şi judecător. Curtea a apreciat că, în aceste condiții, procurorul trebuia să-l audieze pe inculpat prin sistemul de videoconferinţă pentru a acoperi astfel cerința legii. (Decizia penală nr. 150 din 28 februarie 2013 pronunţată în recurs de Secţia penală a Curții de Apel Târgu-Mureș, potrivit portalului instanţelor)

Raluca CÎRSTEA

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti