Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

ICCJ. Ignorarea rolului activ al judecătorului


31 iulie 2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Drept civil, Procedură civilă, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că instanţa de apel a ignorat rolul activ ce ii revenea conform art. 129 alin. (5) C. proc. civ. (art. 22 NCPC), atunci când a admis acţiunea de obligare la plata de despăgubiri în temeiul răspunderii civile delictuale, fără a intra practic în cercetarea fondului, neanalizând condiţiile de admisibilitate a art. 998-999 C. civ.  (art. 1357 şi urm. NCC). Potrivit acestor dispoziţii legale, pentru a fi angajată răspunderea civilă delictuală, trebuie îndeplinite anumite condiţii şi anume: existenţa faptei ilicite, a prejudiciului, a legăturii de cauzalitate dintre fapta ilicită şi prejudiciu, şi a culpei, iar, în speţă, instanţa nu şi-a exercitat rolul activ în soluţionarea cauzei, neanalizând aceste condiţii, considerând doar că acestea sunt îndeplinite. (Decizia nr. 222 din 24 ianuarie 2013 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acţiune în răspundere civilă delictuală)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
9 years ago

Se ridica totusi cel putin intrebarea de ce nu s-a casat cu trimitere la instanta de apel, pentru rejudecarea apelului, asa cum ar fi fost corect.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro