Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Ignorarea rolului activ al judecătorului
31.07.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că instanţa de apel a ignorat rolul activ ce ii revenea conform art. 129 alin. (5) C. proc. civ. (art. 22 NCPC), atunci când a admis acţiunea de obligare la plata de despăgubiri în temeiul răspunderii civile delictuale, fără a intra practic în cercetarea fondului, neanalizând condiţiile de admisibilitate a art. 998-999 C. civ.  (art. 1357 şi urm. NCC). Potrivit acestor dispoziţii legale, pentru a fi angajată răspunderea civilă delictuală, trebuie îndeplinite anumite condiţii şi anume: existenţa faptei ilicite, a prejudiciului, a legăturii de cauzalitate dintre fapta ilicită şi prejudiciu, şi a culpei, iar, în speţă, instanţa nu şi-a exercitat rolul activ în soluţionarea cauzei, neanalizând aceste condiţii, considerând doar că acestea sunt îndeplinite. (Decizia nr. 222 din 24 ianuarie 2013 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acţiune în răspundere civilă delictuală)

Corina CIOROABĂ

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “ICCJ. Ignorarea rolului activ al judecătorului”

  1. Gheorghe-Liviu ZIDARU spune:

    Se ridica totusi cel putin intrebarea de ce nu s-a casat cu trimitere la instanta de apel, pentru rejudecarea apelului, asa cum ar fi fost corect.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate