Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Asociaţia Magistraţilor din România despre libertatea de exprimare

01.08.2013 | JURIDICE.ro

Asociaţia Magistraţilor din România a publicat miercuri, 31 iulie 2013, următorul comunicat, cu motto-ul „Decât un guvern fără presă, prefer o presă fără guvern”, Thomas Jefferson: Asociaţia Magistraţilor din România, asociație profesională, națională, apolitică, de utilitate publică, în numele magistraților pe care îi reprezintă, solicită să se ia act de delimitarea fermă de orice act, acțiune, demers, în orice modalitate, din partea oricărei persoane sau instituții din lăuntrul sistemului judiciar ori din afara lui, prin care se aduce atingere unui drept sacru reglementat constituțional (art. 30) privind libertatea de exprimare și interzicerea oricărui fel de cenzură.

AMR consideră că edificarea statului de drept presupune consolidarea tuturor coordonatelor care îl definesc, ca atare și garantarea principiilor democratice consfințiite prin legea fundamentală și normele internaționale recunoscute de România.

Justiţia este chemată să rezolve conflictele existente în societate şi în niciun caz să le genereze, iar comportamentul generat de interese personale și afişat public de unii reprezentanți de la vârful sistemului judiciar poate conduce la concluzia eronată că acesta aparţine justiției în ansamblul ei.

Asociaţia Magistraţilor din România este categoric împotriva oricărei tendințe, din partea oricui, de îngrădire a libertăţii de exprimare, principiu de bază al democraţiei, având încredere că aceasta va fi exercitată cu bună credinţă și responsabilitate asumată.

Independenţa justiţiei este un principiu constituțional care garantează actul de dreptate în beneficiul cetățeanului și nu o marotă care să fie invocată oricând, de oricine și în orice circumstanțe, cu atât mai mult de aleșii din justiție (!?) selectiv și discreționar ori din interese particulare.

Rolul mass media de a strânge şi transmite informaţii către public, despre orice domeniu, nu poate fi supus cenzurii, iar acreditarea ideii că justiţia poate rămâne în afara interesului manifestat cu profesionalism de presă, sub toate formele ei, ar putea conduce la concluzia că se ascunde criticilor sociale sub pretextul afectării independenţei ei.

AMR înțelege și respectă menirea presei într-o societate democratică, apreciază rolul său în serviciul publicului, și consideră că remedierea posibilelor erori, a unor eventuale încălcări de norme deontologice, nu poate fi sursă de cenzură și invocată ca temei pentru hărțuirea omului de presă oricare ar fi acesta.

Judecător, conf. univ. dr. Dan Spânu
Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România


Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


 Abonare newsletter | Corporate | Membership

.