Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Dreptul nr. 7/2013: Studiu comparativ referitor la legea penală și limitele ei de aplicare din perspectiva noului Cod penal și a Codului penal actual


06.08.2013 | Paula VÂRBAN, Paula VÂRBAN, Lorina PÎRVAN
Secţiuni: Drept penal, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Dr. Constantin Duvac, conf. univ. al Facultaţii de Drept si Ştiinţe Economice Universitatea ,,Agora” din Oradea şi cercetător asociat al Institutului de Cercetări Juridice ,,Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, a publicat, în revista Dreptul nr. 7/2013, articolul Studiu comparativ referitor la legea penală și limitele ei de aplicare din perspectiva noului Cod penal și a Codului penal actual.

În prezentul articol, autorul realizează un studiu comparativ ale dispozițiilor legii penale și ale limitelor acesteia de aplicare, astfel cum sunt prevăzute în noul Cod Penal, față de perspectiva Codului penal din 1969, relevând asemănările dintre acestea şi evidențiind totodată elementele de noutate pe care le aduce noua reglementare.

În urma analizei, autorul observă că Titlul I al părții generale a noului Cod a primit, în general, o sistematizare și un conținut superior celor existente în legea penală actuală. Este evidenţiată, de asemenea, preocuparea legiuitorului de a oferi cât mai multe soluții legislative prin noua reglementare, pentru soluționarea situațiilor tranzitorii, determinate de existența unor raporturi juridice de conflict, născute sub incidența legii vechi, ce nu au fost complet soluționate până la data intrării în vigoare a noilor dispoziții, prezentând principalele propuneri de lege ferenda, în utima secțiune, în vederea perfecționării noii legislații penale.

Paula VÂRBAN
Lorina PÎRVAN
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti