Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Dreptul nr. 7/2013: Studiu comparativ referitor la legea penală și limitele ei de aplicare din perspectiva noului Cod penal și a Codului penal actual
06.08.2013 | Paula VÂRBAN, Paula VÂRBAN, Lorina PÎRVAN


Dr. Constantin Duvac, conf. univ. al Facultaţii de Drept si Ştiinţe Economice Universitatea ,,Agora” din Oradea şi cercetător asociat al Institutului de Cercetări Juridice ,,Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, a publicat, în revista Dreptul nr. 7/2013, articolul Studiu comparativ referitor la legea penală și limitele ei de aplicare din perspectiva noului Cod penal și a Codului penal actual.

În prezentul articol, autorul realizează un studiu comparativ ale dispozițiilor legii penale și ale limitelor acesteia de aplicare, astfel cum sunt prevăzute în noul Cod Penal, față de perspectiva Codului penal din 1969, relevând asemănările dintre acestea şi evidențiind totodată elementele de noutate pe care le aduce noua reglementare.

În urma analizei, autorul observă că Titlul I al părții generale a noului Cod a primit, în general, o sistematizare și un conținut superior celor existente în legea penală actuală. Este evidenţiată, de asemenea, preocuparea legiuitorului de a oferi cât mai multe soluții legislative prin noua reglementare, pentru soluționarea situațiilor tranzitorii, determinate de existența unor raporturi juridice de conflict, născute sub incidența legii vechi, ce nu au fost complet soluționate până la data intrării în vigoare a noilor dispoziții, prezentând principalele propuneri de lege ferenda, în utima secțiune, în vederea perfecționării noii legislații penale.

Paula VÂRBAN
Lorina PÎRVAN
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate