Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

DNA. Buletin de presa iulie 2013
05.08.2013 | Alexandra CONSTANTIN, Paula VÂRBAN, Alexandra CONSTANTIN

JURIDICE - In Law We Trust

Biroul de Informare si Relatii Publice a intocmit o sinteza a cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna iulie 2013, altele decat cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presa:

1. Evaziune fiscala. Trimitere in judecata. D.N.A. – Serviciul Teritorial Oradea

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea in judecata a inculpatului S. V., administrator al SC ABC VEST TRAFIC SRL Oradea si SC VIMAN AGRO INVEST SRL Oradea, respectiv in calitate de administrator de fapt al SC TRANSPORT EURO SRL Budesti, jud. Valcea, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de evaziune fiscala, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul anilor 2007–2008, inculpatul S. V., in calitate de administrator al SC ABC VEST TRAFIC SRL Oradea si SC VIMAN AGRO INVEST SRL Oradea, respectiv in calitate de administrator de fapt al SC TRANSPORT EURO SRL Budesti, jud. Valcea, a achizitionat din Ucraina si Slovacia produse petroliere neaccizabile (ulei de baza), in cantitate totala de peste 6.000 tone, pe care le-a comercializat pe teritoriul Romaniei, drept carburant auto – motorina.
Pentru a justifica operatiunile comerciale de valorificare a uleiului de baza drept motorina si pentru a eluda plata obligatiilor fiscale datorate bugetului general consolidat, a creat un circuit fictiv de marfuri, documente si bani, in care a interpus, in mod formal, SC DAMCO NAFTA SRL Ianca, jud. Bihor si SC MINERVA SIMLEU SILVANIEI SA Oradea (societati controlate si coordonate de inculpat), prin intocmirea si inregistrarea in evidentele contabile de facturi fictive, care atestau o aparenta stare de legalitate.

In aceasta modalitate, inculpatul S. V. a creat in dauna bugetului general consolidat al statului un prejudiciu in cuantum total de 13.826.596,65 lei (echivalentul a aproximativ 3.950.456 euro).

In vederea recuperarii prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatului S. V. si ale partilor responsabile civilmente SC ABC VEST TRAFIC SRL Oradea si SC VIMAN AGRO INVEST SRL Oradea.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Bihor.

***

2. Stabilire cu rea credinta a impozitelor, taxelor si contributiilor, avand ca rezultat obtinerea fara drept a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensari datorate bugetului general consolidate, evaziune fiscala, instigare improprie la evaziune fiscala. Trimitere in judecata. D.N.A. – Serviciul Teritorial Targu Mures

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Targu Mures au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

M. C., administrator de drept al S.C. EURO PET IND S.R.L., B. V.G., administrator de drept al S.C. EURO PET IND S.R.L.,N. J., administrator de fapt al S.C. EURO PET IND S.R.L. si SC EURO PET IND SRL, persoana juridica cu sediul social in Targu Mures, in sarcina carora s-au retinut urmatoarele infractiuni:
stabilire cu rea credinta a impozitelor, taxelor si contributiilor, avand ca rezultat obtinerea fara drept a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensari datorate bugetului general consolidat,
evaziune fiscala (omisiunea evidentierii in actele contabile ori in alte documente legale a operatiunilor comerciale efectuate si a veniturilor realizate),
instigare improprie la evaziune fiscala (evidentierea in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive, in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale).

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul anilor 2009–2011, inculpatii M. C. si B. V. G., in calitate de administratori de drept ai SC EURO PET IND SRL Targu Mures, fiind determinati si coordonati de inculpatul N. J., administrator de fapt al aceleiasi societati comerciale, in scopul obtinerii in mod ilicit de importante sume de bani de la bugetul de stat, au implicat aceasta firma (cu obiect de activitate comertul cu ridicata al materialului lemnos si al echipamentelor sanitare, transporturi rutiere si servicii de mutare) intr-un mecanism evazionist care viza, in principal evidentierea in contabilitate a unor operatiuni comerciale fictive (incheiate cu diverse firme, parte dintre acestea controlate de inculpati), omisiunea de a inregistra livrarile de bunuri si servicii catre clientii societatii, stabilirea cu crea credinta a sumelor cu titlu de TVA deductibila sau TVA colectata aferenta livrarilor intracomunitare declarate, pentru care nu s-a justificat scutirea de la plata TVA. De asemenea, inculpatii au ridicat din societate sume de bani pentru care nu s-a facut dovada utilizarii in interesul societatii.

In aceasta modalitate, bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat cu suma de 13.356.848 lei (echivalentul a aproximativ 3.246.602,66 euro), reprezentand TVA, impozite pe profit, impozit pe dividende.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala – Directia Generala a Finantelor Publice Hunedoara s-a constituit parte civila in procesul penal. In vederea recuperarii prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand tuturor inculpatilor.

La solicitarea procurorilor anticoruptie, Tribunalul Mures a luat fata de persoana juridica SC EURO PET IND SRL masura preventiva a suspendarii procedurii de lichidare judiciara pe un termen de 60 de zile.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Mures.

***

3. Evaziune fiscala si asociere pentru savarsirea de infractiuni. Trimitere in judecata. D.N.A.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor U. C., administrator al S.C. CLEOPARISALB S.R.L. si S.C. KARINA COMPLEX MARY IMPORT EXPORT 2010 S.R.L, P. N.-M., administrator al S.C. AGRO COMPLEX ROSU S.R.L. si contabil la S.C. CLEOPARISALB S.R.L. si D. M., administrator al S.C. MICHELL DUM COMPLEX IMPORT EXPORT S.R.L in sarcina carora s-au retinut infractiunile de evaziune fiscala, in forma continuata si asociere pentru savarsirea de infractiuni.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In perioada iulie – septembrie 2010, inculpatii U. C., P. N. – M. si D. M., in calitate de reprezentanti ai societatilor comerciale mentionate mai sus, au efectuat operatiuni comerciale si au inregistrat in contabilitatea acestor firme acte falsificate in scopul sustragerii de la plata obligatiilor catre bugetul de stat. Acest lucru a fost posibil si pentru faptul ca societatile comerciale implicate au sediul social la aceeasi adresa, intre inculpati exista relatii de rudenie (U. C. este fiica inculpatei P. N. – M. care, la randul ei, este casatorita cu inculpatul D. M.) iar inculpata P. N. – M. a intocmit contabilitatea pentru toate firmele.
Concret, in perioada iulie–septembrie 2010, inculpatii au efectuat mai multe importuri de marfuri din China pe care le-au comercializat pe piata interna fara sa evidentieze in contabilitate operatiunile comerciale efectuate si veniturile realizate si emitand facturi fiscale fictive in care au consemnat preturi cu mult mai mici decat cele ale pietei.
In aceasta modalitate, inculpatii au prejudiciat bugetul de stat cu suma de 8.280.932 lei ( echivalentul a aproximativ 1.971.650 euro), reprezentand impozit pe profit si TVA.

Ministerul Finantelor Publice, prin Directia Generala a Finantelor Publice Ilfov, s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 21.549.445 de lei, reprezentand impozit pe profit, TVA si majorari de intarziere. Avand in vedere ca nu au fost identificate bunuri in proprietatea inculpatilor, procurorii nu au instituit sechestru asigurator in vederea recuperarii prejudiciului.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Ilfov.

***

4. Folosire sau prezentare de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general consolidat al comunitatii europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, inselaciune, fals intelectual, efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale . Trimitere in judecata. D.N.A . – Serviciul teritorial Targu Mures

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Targu Mures au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

D. N., primar al Comunei Corbu, judetul Harghita, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general consolidat al comunitatii europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor,
– complicitate la infractiunea de inselaciune,
fals intelectual,

T. G., viceprimar al comunei Corbu, jud. Harghita, la data faptelor, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
folosire sau prezentare de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general consolidat al comunitatii europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata,
inselaciune,
efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale,
– instigare la infractiunea de fals intelectual,
fals intelectual,

C. E.L, presedinte al Asociatiei Crescatorilor de Bovine si Ovine Valeanca, L.-P. S., reprezentant legal al Asociatiei Crescatorilor de Bovine si Ovine Valeanca, ASOCIATIA CRESCATORILOR DE BOVINE SI OVINE VALEANCA, in sarcina carora s-au retinut urmatoarele infractiuni:
folosire sau prezentare de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general consolidat al comunitatii europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor,
inselaciune.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul anilor 2008 – 2012, inculpatii T. G., viceprimar al comunei Corbu, judetul Harghita, L.-P. S. si C. E., presedinte al Asociatiei Crescatorilor de Bovine si Ovine Valeanca (denumita in continuare Asociatia) au depus la A.P.I.A. – Centrul Judetean Harghita, in numele Asociatiei, 5 cereri de acordare de plati pentru schemele de sprijin pe suprafata, aferente anilor agricoli respectivi, solicitand aceste sume de bani pe baza unor inscrisuri false si inexacte (adeverinte, contracte de arenda) si declarand ca Asociatia detine in exploatare suprafete de pasune apartinand Primariei comunei Corbu mult mai mari decat cele arendate in realitate.
In sustinerea cererilor, inculpatii au prezentat mai multe adeverinte emise de Primaria comunei Corbu, in care angajati ai Primariei au consemnat in mod nereal, la cererea inculpatului T. G., ca Asociatia detine teren in arenda, desi nu avea deschis rol agricol sau arendase o suprafata mai mica decat cea pentru care Asociatia a solicitat sumele de bani. Aceste adeverinte au fost semnate si de D. N., in calitate de primar al comunei Corbu. In plus, D. N. a semnat si contracte de arenda intre Asociatie si Primarie fara sa verifice daca Asociatia indeplineste conditiile legale pentru a arenda terenurile respective.
In acest demers, inculpatul T. G. a reprezentat interesele Asociatiei desi avea si calitatea de viceprimar al comunei Corbu, judetul Harghita
.

In aceasta modalitate, Asociatia a obtinut pe nedrept suma totala de 612.423,03 lei (echivalentul a aproximativ 147.928 euro), reprezentand fonduri europene si fonduri de la bugetul de stat.

A.P.I.A. – Centrul Judetean Harghita s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 612.422,97 lei.
In vederea recuperarii acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri mobile si imobile apartinand inculpatilor L.P.S., T.G., C.E., D.N., Asociatia Crescatorilor de Bovine si Ovine Valeanca.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Toplita.

***

5. Evaziune fiscala, fals in inscrisuri sub semnatura private si spalare de bani. Trimitere in judecata. D.N.A. – Serviciul Teritorial Ploiesti

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Ploiesti au dispus trimiterea in judecata a inculpatei: S.C. SINOEURO DEVELOPEMENT S.R.L., persoana juridica cu sediul declarat in comuna Parscov, jud. Buzau, in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– doua infractiuni de evaziune fiscala,
fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata;
spalare de bani, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In perioada decembrie 2009 – mai 2010, S.C. SINOEURO DEVELOPEMENT S.R.L. Parscov, judetul Buzau (firma cu obiect principal de activitate „dezvoltare/ promovare imobiliara”), prin reprezentantii sai legali, nu a inregistrat in contabilitate toate operatiunile comerciale efectuate si a inregistrat operatiuni comerciale fictive, pe baza unor facturi fiscale falsificate.
In aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 5.237.109,2 lei (echivalentul a aproximativ 1.265.002 euro, calculat la cursul mediu din perioada de referinta), reprezentand impozit pe profit si TVA.
De asemenea, in perioada 15 aprilie 2010 – 24 ianuarie 2011, reprezentantii legali ai inculpatei au transferat din conturile S.C. SINOEURO DEVELOPEMENT S.R.L. suma de 15.445.716 lei in conturile altor societati, pe baza unor facturi fiscale fictive emise catre furnizori inexistenti. In continuara, acesti bani ce a fost externalizati in Republica China, Singapore si Noua Zeelanda, cunoscand ca provine din savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, in scopul disimularii originii ei ilicite.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin Directia Generala a Finantelor Publice Buzau, s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 5.237.109,2 lei. In vederea recuperarii acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor sume de bani apartinand SC SINOEURO DEVELOPEMENT SRL.

Prin acelasi rechizitoriu, avand in vedere ca administratorul persoanei juridice, cetatean chinez, a parasit Romania inainte de aducerea la cunostinta a invinuirilor, procurorii au dispus disjungerea cauzei si declinarea catre o alta unitate de parchet.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Buzau.

***

6. Folosire sau prezentare de documente si declaratii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau bugetele administrate de acestea sau in numele lor, inselaciune, uz de fals si fals in declaratii. Trimitere in judecata. D.N.A. – Serviciul Teritorial Craiova

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea in judecata a inculpatului E. C., persoana fara calitate speciala, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

folosire sau prezentare de documente si declaratii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau bugetele administrate de acestea sau in numele lor,
inselaciune,
uz de fals si
fals in declaratii.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul anilor 2010–2011, inculpatul E. C., a depus si completat, in calitate de persoana fizica, la Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (A.P.I.A.) – Centrul Local Bailesti, cereri de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata, folosind declaratii si documente false, inexacte sau incomplete, respectiv declaratiile pe suprafata, adeverinte emise de Consiliul Local Negoi. Practic, inculpatul a declarat ca utilizeaza o suprafata de teren agricol mai mare decat cea pe care o detinea in realitate.
In aceasta modalitate, inculpatul a obtinut in mod ilegal fonduri in valoare totala de 36.617,05 lei (echivalentul a 8.468 euro), reprezentand bani din Fondul European de Garantare pentru Agricultura si din bugetul national, suma cu care APIA s-a constituit parte civila in procesul penal.
In vederea recuperarii acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unui imobil apartinand inculpatului.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Bailesti.

***

In legatura cu toate dosarele penale mentionate mai sus, precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN
Alexandra CONSTANTIN
student, Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
internship, Societatea de Stiinte Juridice

Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.