« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Gambling
Secţiune dezvoltată cu sprijinul MAX BET SRL
 

Din nou despre modificările aduse Codului fiscal
07.08.2013 | Luisiana DOBRINESCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Modificări aduse Codului fiscal (Ordonanța 16/2013 pentru modificarea și completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal și reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare)

Reguli generale
Ordonanța 16/2013 dă dreptul contribuabililor care au realizat achiziții în perioada în care erau declarați inactivi sau li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA (ca urmare a suspendării temporare a activității, a omisiunii depunerii deconturilor de TVA pentru 6 luni consecutive sau a depunerii acestora pe zero) de a deduce TVA-ul aferent operațiunilor ce urmează a fi efectuate după data înregistrării în scopuri de TVA.

Astfel, într-un decont de TVA ulterior înregistrării în scopuri de TVA, contribuabilii vor putea deduce taxa aferentă:
– bunurilor aflate în stoc și serviciilor neutilizate, constatate pe bază de inventariere, la momentul înregistrării în scopuri de TVA;
– activelor corporale fixe, inclusiv bunurilor de capital, pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, precum și activelor corporale fixe în curs de execuție, aflate în proprietatea contribuabililor în momentul înregistrării;
– achizițiilor de bunuri și servicii pentru care nu a avut loc faptul generator, însă exigibilitatea a fost anticipată (e.g. prin facturarea sau încasarea de avansuri).

Rămân nedeductibile cheltuiala și TVA-ul aferent bunurilor și serviciilor achiziționate de terțe persoane de la contribuabilii inactivi sau cărora li s-a anulat codul de TVA.

Se introduc mențiuni exprese privind data de la care se aplică aceste limitări de deductibilitate:
– pentru contribuabilul al cărui cod de TVA se anulează, de la data comunicării deciziei și
– pentru beneficiarul livrărilor de bunuri/servicii, din ziua următoare operării modificării în Registrul persoanelor impozabile a căror înregistrare în scopuri de TVA a fost anulată (publicat pe site-ul ANAF).

Impozit pe profit

Se actualizează articolele din Codul fiscal ca urmare a aderării Croației la Uniunea Europeană.

Taxa pe valoarea adăugată. TVA 9% la pâine și la produse de panificație

Începând cu data de 1 septembrie 2013 se introduce cota redusă de TVA de 9% pentru livrarea tuturor produselor din pâine, precum și a unor produse de panificație precum: cornuri, chifle, batoane, covrigi, etc. Aceeași cotă redusă se aplică și în cazul livrărilor de făină și produse din care se fabrică făina.

Anularea codului de TVA

Organele fiscale anulează codul de TVA al unui contribuabil înființat în baza legii societăților comerciale nr. 31/1990 numai dacă asociații majoritari sau asociatul unic au fapte înscrise în cazierul fiscal.

Înregistrarea în scop de TVA și anularea codului de TVA, din eroare

În decursul perioadei în care un contribuabil este fie înregistrat din oficiu în scopuri de TVA din eroare, fie i-a fost anulat din eroare codul de înregistrare în scopuri de TVA se ignoră efectele juridice produse de înregistrarea, respectiv de anularea din eroare a codului de TVA, aplicându-se regimul fiscal anterior producerii acestor evenimente.

Stocarea facturilor

Locul de stocare a facturilor trebuie să se situeze pe teritoriul unui stat cu care România are încheiate instrumente juridice de asistență reciprocă.
Facturile pot fi stocate pe suport hârtie sau electronic indiferent de forma originală în care au fost puse la dispoziție.

Măsuri de simplificare

Începând cu 1 septembrie 2013 se vor aplica măsuri de simplificare pentru livrarea de energie electrică de către un comerciant revânzător și pentru transferul de certificate verzi.
Termenul pentru care se aplică măsurile de simplificare pentru cereale, plante tehnice, energie electrică și certificate verzi a fost extins până la data de 31 decembrie 2018.

Accize și taxe speciale

Începând cu 1 septembrie 2013, sfera de aplicare a accizelor va include următoarele bunuri, considerate de lux:
– bijuterii din aur și/sau din platină, cu excepția verighetelor;
– confecții din blănuri naturale;
– iahturi și alte nave și ambarcațiuni cu sau fără motor pentru agrement, cu excepția celor destinate utilizării în sportul de performanță;
– autoturisme și autoturisme de teren, inclusiv cele importate sau achiziționate intracomunitar, noi sau rulate, cu o capacitate cilindrică mai mare sau egală cu 3.000 cm3;
– arme de vânătoare și arme de uz personal, altele decât cele de uz militar sau sportiv;
– cartușe cu glonț și alte tipuri de muniție pentru armele prevăzute mai sus.

Valoarea accizelor pentru fiecare din aceste produse este prevăzută în anexa prezentei Ordonanțe.

  • Înregistrare fiscală – sediul permanent desemnat (Ordinul 877/2013 privind aprobarea Procedurii de înregistrare fiscală a contribuabililor nerezidenți care desfășoară activitate în România prin unul sau mai multe sedii permanente, precum și a modelului și conținutului formularului 013 ”Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni pentru contribuabilii nerezidenți care desfășoară activitate în România prin unul sau mai multe sedii permanente”)

Contribuabilii nerezidenți au obligația să depună declarația de înregistrare fiscală (formularul 013) și să indice sediul permanent desemnat pentru îndeplinirea obligațiilor fiscale prevăzute de Codul fiscal.

Organul fiscal în a cărui rază teritorială se află sediul permanent desemnat emite certificatul de înregistrare fiscală a contribuabilului nerezident, inclusiv certificatul de înregistrare în scopuri de TVA (dacă este cazul).
În situaţia în care contribuabilul nerezident este înregistrat în scopuri de TVA în România (direct sau prin reprezentant fiscal), se mențin codul și data înregistrării în scopuri de TVA.
Sediile permanente (inclusiv sediile secundare care nu sunt plătitoare de impozit pe salarii) sunt considerate sedii secundare și se supun obligației de înregistrare fiscală în termen de maximum 30 de zile de la înființare.
Această obligație de înregistrare fiscală se îndeplinește de către sediul permanent desemnat, prin depunerea formularului 060 la organul fiscal în a cărei rază teritorială se află sediul secundar plătitor de impozit pe salarii.

Contribuabilii nerezidenți care desfășoară activitate în România prin unul sau mai multe sedii permanente înregistrare fiscal până la data de 30 iunie 2013 au obligația să depună până la data de 31 iulie 2013 formularul 013 ”Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni pentru contribuabilii nerezidenți care desfășoară activitate în România prin unul sau mai multe sedii permanente”.
Sediile permanente înregistrate fiscal până la data de 30 iunie 2013 își îndeplinesc obligațiile declarative până la data de 25 iulie 2013.
În situația modificării sediului permanent desemnat, formularul 013 este asimilat formularului 050 ”Cerere de înregistrare a domiciliului fiscal al contribuabilului”.

  • Formulare fiscale (Ordinul 878/2013 pentru modificarea și completarea Ordinului președintelui ANAF nr. 1950/2012 privind aprobarea modelului și conținutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor și taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă)

Ordinul 878/2013 aduce modificări și completări în ceea ce privește completarea următoarelor declarații fiscale:
Formularul 100
Formularul 101.
Modificările aduse formularului 101 vizează în principal alinierea declarației la dispoziţiile Codului fiscal privitoare la perioada pentru care intervin obligațiile declarative ale nerezidenților care desfășoară activități în România prin intermediul mai multor sedii permanente și ale contribuabililor care devin plătitori de impozit pe profit, fiind anterior plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.

(Ordinul 938/2013 pentru aprobarea formularului 630 ”Decizie de impunere anuală pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate”)

Ordinul aprobă modelul și conținutul formularului
630 ”Decizie de impunere anuală pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate” utilizat pentru stabilirea obligațiilor anuale de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și pentru regularizarea sumelor datorate cu titlu de plăți anticipate.
Formularul se utilizează începând cu veniturile anului 2012, obținute din: exercitarea activităților independente, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinței bunurilor, investiții, premii și jocuri de noroc, venituri cu reținere la sursă prevăzute de art. 52 Cod fiscal și venituri din alte surse.
Anexa formularului 630 prevede modul de stabilire a contribuției pentru fiecare lună și pentru fiecare categorie de venit.

  • Protocol la Tratatul de evitare a dublei impuneri – Austria (Legea 245/2013 privind ratificarea Protocolului dintre România și Republica Austria și a Protocolului adițional, semnate la Viena la 1 octombrie 2012, de modificare a Convenției pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit și pe capital, semnată la București la 30 martie 2005)

Legea 245/2013 modifică articolul 27 ”Schimbul de informații” al Convenției de evitare a dublei impuneri încheiată între România și Austria, aducând noi precizări în acest sens.

De principiu, schimbul de informații se aplică oricărei categorii de taxe și impozite, indiferent de interesul național față de informațiile respective. Statul căruia i se solicită informații va folosi propriile măsuri de culegere a informațiilor, chiar dacă statul solicitant nu are nevoie de toate aceste informații.

  • Informare contribuabili ANAF

În scopul informării contribuabililor, ANAF a publicat pe site-ul propriu ghiduri care tratează probleme fiscale specifice:
Ghid privind recuperarea TVA achitată în alt stat membru al Uniunii Europene
Ghid fiscal al contribuabililor care au obligaţia de declarare a veniturilor realizate din străinătate
Ghid fiscal al contribuabililor care au obligaţia de declarare a veniturilor realizate din România
Ghid privind declararea şi plata contribuțiilor sociale de către persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi alte venituri precum şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri

Luisiana DOBRINESCU
avocat DOBRINESCU DOBREV

 
Secţiuni: Fiscalitate, Jocuri de noroc, Lege 9 | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD