Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 

ICCJ. Cerere greşit îndreptată
08.08.2013 | Corina CIOROABĂ

JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că aplicarea principiilor constituţionale privind accesul liber la justiţie şi folosirea căilor de atac impune ca toate cererile greşit îndreptate să fie transmise jurisdicţiei competente să le soluţioneze. În speţă, recurentul a formulat acţiune în anulare, intitulată „recurs” împotriva unei hotărâri a C.N.C.D., acţiunea fiind adresată C.N.C.D., cu solicitarea de a fi înaintată de această autoritate instanţei competente. Printr-o adresă ulterioară, întocmită în urma primirii cererii reclamantului, C.N.C.D. i-a adus la cunoştinţă reclamantului că împotriva hotărârii în cauză are posibilitatea de a formula acţiune la instanţa de contencios administrativ, în termen de 15 zile de la comunicare, şi faptul că nu este necesară plângerea prealabilă, anterior învestirii instanţei. Înalta Curte a apreciat că, în lumina dispoziţiilor constituţionale amintite, precum şi cele ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, chiar dacă acţiunea a fost intitulată greşit „recurs” şi, chiar dacă nu a fost depusă la instanţa competentă, pârâtul C.N.C.D., în mod greşit, nu a transmis cererea instanţei competente. Prin urmare, Înalta Curte a reţinut că hotărârea instanţei de fond, prin care a fost respinsă ca tardivă acţiunea reclamantului, este netemeinică şi nelegală şi a casat sentinţa recurată, trimiţând cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe. (Decizia nr. 925 din 19 februarie 2013 pronunţată în recurs de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anularea unei hotărâri C.N.C.D.)

Corina CIOROABĂ

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.