BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

INFO-PICCJ, 7 august 2013
07.08.2013 | Alexandra CONSTANTIN, Paula VÂRBAN, Alexandra CONSTANTIN


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Omor calificat si santaj. Arestare preventiva. P.I.C.C.J.

Biroul de informare publica si relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele: Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au solicitat instantei de judecata, astazi 07.08.2013, arestarea preventiva a inculpatilor V. L., G. V. si C. F. (aflati in stare de retinere) sub aspectul savarsirii infractiunii de tentativa la omor calificat si complicitate la santaj.

Magistratii Tribunalului Bucuresti au admis solicitarea procurorilor si au dispus emiterea unor mandate de arestare preventiva pe numele acestora, pentru o perioada de 29 de zile.

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori au rezultat urmatoarele:

In seara zilei de 18.04.2009, in timp ce se aflau pe o strada din Municipiul Urziceni, impreuna cu o alta persoana si cu inculpatul G. C. (trimis in judecata pentru aceleasi fapte), inculpatii au amenintat-o in repetate randuri cu moartea si cu infirmitatea pe partea vatamata L. G. pentru a dezvalui inculpatului G. C. unde se afla tatal acesteia, precum si pentru a-i fi restituita o suma de bani. Intrucat actiunea de santaj nu a avut rezultatul asteptat, acestia i-au aplicat partii vatamate multiple lovituri cu diverse corpuri dure si taioase, in zone vitale ale corpului, care si-a asigurat scaparea prin fuga. 

Concluziile raportului de expertiza medico-legala intocmit in cauza au relevat  faptul ca partea vatamata L.G. a suferit mai multe plagi taiate, fracturi si deplasari ale membrelor superioare, precum si excoriatii pe bratul stang, care au necesitat pentru vindecare 35 – 40 de zile de ingrijiri medicale.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

***

Furt calificat si favorizarea infractorului. Trimitere in judecata. P.I.C.C.J.

Biroul de informare publica si relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele: Procurori ai Parchetului de pe langa Judecatoria Cornetu au dispus, prin rechizitoriu, la data de 06.08.2013, trimiterea in judecata a inculpatilor:

–  Z. P., L. M., I. F., I. A., I. M. C., I. P., I. M., C. F. B., I. C. M., D. G.E (ultimii 8 in stare de arest preventiv) sub aspectul savarsirii infractiunii de furt calificat;

– B. N., Z. G., V. M. C., L. B., P. M.-N., I. M.  (ultimii 4 in stare de arest preventiv) sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la furt calificat;

– V. N. sub aspectul savarsirii infractiunii de favorizarea infractorului;

V. D., in stare de arest preventiv, sub aspectul savarsirii infractiunii de tainuire si complicitate la furt calificat.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada aprilie – iunie 2013, inculpatii (in stare de autorat sau complicitate, unii dintre ei, membri ai clanului „Ivan”) au sustras importante cantitati de benzina sau motorina (chiar si cate patru tone o data), in majoritatea cazurilor aceeasi cantitate fiind sustrasa chiar de doua ori pe zi, din vagoane-cisterna apartinand unei societati comerciale ce are ca obiect de activitate explorarea, productia si rafinarea petrolului. Produsele petroliere astfel sustrase erau comercializate cu sume cuprinse intre 4 si 4,5 lei/litru. Ca mod de operare, s-a stabilit ca, initial, inculpatii actionau in mod organizat, dupa planuri bine puse la punct, fiind anuntati in prealabil de catre persoane din cadrul depozitului, cand garnitura de tren parasea incinta, precum si in ce vagon se afla incarcatura ce urma a fi sustrasa.  Astfel, mecanicii de locomotiva sustrageau cu ajutorul angajatilor depozitului sute de litri sau chiar tone de carburant in timpul operatiunilor de cantarire si descarcare pe care il scoteau in afara depozitului, in vagoanele ce au trecut deja prin acest proces, de unde inculpatii, cu ajutorul unor recipienti din plastic (galeti), il incarcau in bidoane si butoaie de 40, respectiv 60 litri. Produsele petroliere sustrase erau transportate cu ajutorul unor autovehicule, achizitionate in acest scop, la locuintele lor aflate la aproximativ 500 m de locul faptei.

Ulterior, pe masura ce activitatea infractionala a luat amploare, inculpatii actionau in mod independent, in propriul beneficiu.

Pentru a se stabili cu exactitate participatia penala a fiecaruia dintre inculpati, precum si a locurilor unde erau depozitate cantitatile de carburant sustrase si auxiliarele de care acestia se foloseau in vederea realizarii scopului infractional, au fost efectuate o serie de perchezitii, atat la domiciliile inculpatilor, cat si la depozitul de carburant apartinand societatii comerciale prejudiciate.

In vederea realizarii acestor activitati, organele de urmarire penala au beneficiat de sprijinul Unitatii de Aviatie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru identificarea locurilor din culturile de pe campul aflat in zona depozitului unde inculpatii obisnuiau sa ascunda recipientele cu carburant.

La data de 11.07.2013, in baza autorizatiilor emise de Judecatoria Cornetu, au fost efectuate mai multe perchezitii domiciliare in urma carora au fost identificate numeroase  recipiente din material plastic, cu capacitati cuprinse intre 40 – 200 litri, unele dintre ele prezentand un puternic miros de petrol.

Totodata, au mai fost identificate si ridicate mai multe telefoane mobile a caror serie corespundea celor utilizate de inculpati pentru a comunica intre ei cu privire la activitatea infractionala desfasurata.

In cursul lunii iunie a anului 2013, in baza unor autorizatii emise de instanta, au fost interceptate mai multe convorbiri intre inculpati, din continutul carora a rezultat faptul ca acestia cunosteau ca sunt urmariti de organele de politie, in acest sens stabilind sa foloseasca un limbaj codat, incercand astfel sa ingreuneze si sa zadarniceasca activitatea organelor de urmarire penala.

Totodata, a rezultat ca acestia au schimbat locul de depozitare al combustibilului sustras, acesta neputand fi identificat prin mijloace specifice politienesti, in ciuda diligentelor depuse in acest sens, datorita faptului ca intre unii dintre inculpati exista relatii de rudenie, acestia locuind intr-o vecinatate relativa si fiind cunoscuti in randul comunitatii ca persoane foarte violente.

Cantitatea de produse petroliere sustrase a fost estimata de catre organele de urmarire penale la 37.953 tone de benzina si motorina, prejudiciul fiind estimat, in raport de pretul pietei, la suma de 227.718 lei.

Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Judecatoriei Cornetu.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

:: sursa: mpublic.ro

Paula VÂRBAN

Alexandra CONSTANTIN

student, Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti

internship, Societatea de Stiinte Juridice

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate