Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Alba Iulia. Delegare. Necompetenţa organului de urmărire penală
09.08.2013 | Raluca CÎRSTEA

Secţiuni: Arii de practică, Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât că reprezintă o încălcare a dispoziţiilor art. 209 alin. 3 CPP care impun procurorului efectuarea urmăririi penale în cazul infracţiunilor prevăzute de art. 174–177 CP, faptul că cea mai mare parte a actelor de cercetare penală a fost realizată de către poliţia judiciară, sancţiunea ce intervine într-o astfel de situaţie fiind cea a nulităţii absolute.

„Potrivit art. 201 CPP, urmărirea penală se efectuează de către procurori şi de către organele de cercetare penală. Legea se referă, în primul rând, la procurori datorită vocaţiei pe care aceştia o au de a efectua urmărirea penală în orice cauză. Cu toate acestea, competenţa procurorului de a efectua urmărirea penală în orice cauză este facultativă, legea stabilind cauzele în care efectuarea urmăririi este obligatoriu a fi realizată de către procuror. În aceste cauze, urmărirea penală nu poate fi efectuată decât de către procuror, organul de cercetare penală având dreptul să efectueze numai actele de cercetare care nu suferă întârziere conform art. 213 CPP.

Potrivit art. 217 alin. 4 CPP, în cauzele în care urmărirea penală se efectuează de către procuror, acesta poate dispune prin ordonanţă ca anumite acte de cercetare penală să fie efectuate de către organele poliţiei judiciare. Textul legal citat care trebuie coroborat şi cu dispoziţiile art. 135 raportat la art. 132 alin. 2 CPP, instituie o dublă limitare, care vizează necesitatea particularizării actelor de cercetare ce urmează a fi efectuate, dar şi valoarea acestora în sensul că nu pot fi delegate, acte care sunt esenţiale, cum ar fi ascultarea inculpatului, ascultarea martorilor principali, confruntarea lor, dispunerea de probatorii.

În speţă, prin ordonanţa dată de procuror, au fost delegaţi 5 ofiţeri de poliţie judiciară să efectueze investigaţiile necesare identificării tuturor participanţilor evenimentele care s-au soldat cu decesul victimei, să identifice şi să audieze toate părţile vătămate şi martorii necesari. (…) Procurorul a audiat părţile civile (2 persoane), părţile vătămate (2 persoane), cei 5 inculpaţi care au înţeles să se prevaleze de dreptul la tăcere şi 4 martori pe ale căror declaraţii apare şi semnătura ofiţerilor de poliţie judiciară. Aceasta în condiţiile în care, în cauză, au fost audiate peste 40 de persoane, iar în cuprinsul rechizitoriului au fost indicaţi 9 martori ce nu au fost audiaţi de către procuror.” (Decizia penală nr. 27 din 27 martie 2008 pronunţată în recurs de Secţia penală și pentru cauze cu minori a Curţii de Apel Alba Iulia având ca obiect menţinere măsură arestare preventivă – JURINDEX200957962)

Raluca CÎRSTEA

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti