Secţiuni » Jurisprudenţă » CJUE
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriProfesionişti

Întrebare preliminară cu privire la încălcarea drepturilor persoanelor care nu sunt și nu au fost implicate în procedura principală. UPDATE: hotărârea CJUE
09.01.2018 | Mihaela MAZILU-BABEL

Secţiuni: CJUE, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

09 ianuarie 2018: Curtea dispune:
10 Astfel, trebuie amintit că, potrivit unei jurisprudențe constante, atât din textul, cât și din economia articolului 267 TFUE rezultă că procedura preliminară presupune ca un litigiu să fie efectiv pendinte în fața instanțelor naționale, acestea fiind chemate să pronunțe în cadrul său o decizie susceptibilă să ia în considerare hotărârea pronunțată cu titlu preliminar (a se vedea Hotărârea Di Donna, EU:C:2013:428, punctul 26 și jurisprudența citată, precum și Hotărârea Pohotovosť, C‑470/12, EU:C:2014:101, punctul 28 și jurisprudența citată).

11 În prezenta cauză, instanța de trimitere constată ea însăși că ordonanța de punere sub sechestru, a cărei recunoaștere și executare s‑a solicitat, a fost anulată. Prin urmare, această instanță nu mai este sesizată cu un litigiu pendinte în fața ei și, în consecință, întrebările adresate în cadrul prezentei cauze au devenit ipotetice. Faptul că litigii similare sunt pendinte în fața instanței de trimitere nu are nicio consecință asupra acestei constatări.

12 În orice caz, în situația în care interpretarea dreptului Uniunii ar fi necesară pentru soluționarea unui alt litigiu, instanța de trimitere dispune, dacă este cazul, în cadrul competenței sale și în temeiul aceluiași articol 267 TFUE, de posibilitatea de a adresa întrebări Curții.

13 Rezultă din considerațiile care precedă că nu este necesară pronunțarea asupra fondului cererii de decizie preliminară.

14 Cheltuielile efectuate pentru a prezenta observații Curții, altele decât cele ale părților din litigiul principal, nu pot face obiectul unei rambursări.

Pentru aceste motive, Curtea (Camera a opta) dispune:

Nu este necesară pronunțarea asupra fondului cererii de decizie preliminară prezentate de Augstākās tiesas Senāts (Letonia) prin decizia din 12 iunie 2013. (s.n. – M.M.-B.)

:: hotărârea CJUE

***

13 august 2013: Judecătorul suprem din Letonia se întreabă în legătură cu încălcarea, prin recunoașterea unei măsuri provizorii adoptate într-un alt stat membru, a drepturilor persoanelor care nu sunt și nu au fost implicate în procedura principală. (C-350/13 Antonio Gramsci Shipping și alții)

Situația de fapt:
1. recunoașterea măsurilor provizorii și de protecție
2.  încălcarea drepturilor persoanelor care nu sunt implicate în procedura principală
3. luarea unei restricții privind drepturile de proprietate ale acestor persoane
4. dreptul fiecărei persoane afectate de decizie să se opună măsurilor provizorii și de protecție
5. desemnarea reclamantului ca responsabil pentru notificarea deciziei persoanelor interesate.

Dispoziții incidente:
1. articolul 34 punctul 1 din Regulamentul nr. 44/2001

Articolul 34 (extras)

O hotărâre nu este recunoscută:
1. dacă recunoașterea este vădit contrară ordinii publice a statului membru solicitat
2. articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene

Articolul 47

Dreptul la o cale de atac eficientă și la un proces echitabil

Orice persoană ale cărei drepturi și libertăți garantate de dreptul Uniunii sunt încălcate are dreptul la o cale de atac eficientă în fața unei instanțe judecătorești, în conformitate cu condițiile stabilite de prezentul articol.
Orice persoană are dreptul la un proces echitabil, public și într-un termen rezonabil, în fața unei instanțe judecătorești independente și imparțiale, constituită în prealabil prin lege. Orice persoană are posibilitatea de a fi consiliată, apărată și reprezentată.
Asistența juridică gratuită se acordă celor care nu dispun de resurse suficiente, în măsura în care aceasta este necesară pentru a-i asigura accesul efectiv la justiție.

Mihaela MAZILU-BABEL
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Administrative, Universitatea din Craiova

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti