

1. Transparenta deplina, pentru avocati, a activitatii organelor de conducere a Baroului
2. Taxe mai mici pentru avocati
3. Libertatea formatului contractelor de asistenta juridica si imputernicirilor avocatiale
4. Jurisprudenta instantelor din Bucuresti, cu numele judecatorilor
7. Bilete de odihna pentru avocati cu preturi preferentiale
8. Software legislativ profesional gratuit pentru avocatii stagiari
9. Premii de excelenta pentru avocati
10. Eu personal voi fi mereu accesibil si deschis pentru comunicarea cu avocatii
Baroul Bucuresti impune, incepand cu data de 04.07.2005, utilizarea de catre toti avocatii numai a unui contract de asistenta juridica „securizat”, care trebuie cumparat de la Barou, excluzand utilizarea contractelor de asistenta juridica intr-o alta redactare. Aceste tipizate se pot achizitiona numai de la sediul Baroului.
Potrivit Statutului, contractul de asistenta juridica trebuie sa imbrace forma scrisa, ceruta ad probationem. El trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu informatiile metionate de art. 127 alin. (1). Statutul ofera si un model de redactare, insa nu impune un anumit format.
Prin urmare, nici Baroul Bucuresti nu ar trebui sa impuna avocatilor un tipizat de contract de asistenta juridica si reprezentare, si cu atat mai putin sa impuna cumpararea tipizatelor de catre avocati. Atata vreme cat reglementarile aplicabile nu impun un tipizat pentru contractul de asistenta juridica si reprezentare, nici Baroul Bucuresti nu ar trebui sa impuna membrilor sai o asemenea constrangere, care depaseste vadit limitele legii.
Pe de alta parte, caracterul de tipizat al contractului de asistenta juridica si reprezentare este si contrar specificului acestui contract, care poate fi un act juridic foarte nuantat, lasand avocatului libertatea de a reglementa continutul raporturilor dintre el si client.
Contractul de asistenta juridica si reprezentare poate fi privit ca o carte de vizita, un model de prestatie avocatiala, de fapt primul exemplu de prestatie juridica pe care il are in fata clientul care intra pentru prima oara in contact cu avocatul sau.
M-am referit la contractul de asistenta juridica si reprezentare si aici.
De asemenea, Baroul Bucuresti nu ar trebui sa vanda avocatilor tipizate de imputerniciri avocatiale, ci sa permita eliberarea de catre acestia a unor imputerniciri avocatiale in format propriu, personalizat. Fireste, imputernicirile avocatiale trebuie sa cuprinda elementele de continut prevazute de Statut, insa ele nu trebuie sa fie niste formulare general valabile, care incorseteaza libertatea avocatilor si ii pun in situatia de a da fuga la Barou ca sa-si cumpere tipizate…
Cata vreme chiar facturile, documente fiscale, pot fi intocmite fara constrangeri de forma, ele trebuind sa respecte doar elementele de continut prevazute de lege, cu atat mai mult mi se pare anacronic sa folosim noi, avocatii, tipizate cumparate de la Barou.
Va multumesc.
Aflaţi mai mult despre Andrei SăvescuJURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.
Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare
Lex Discipulo Laus
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.