« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Alegeri Baroul Bucuresti. Libertatea formatului contractelor de asistenta juridica si imputernicirilor avocatiale
13.03.2007 | Andrei SĂVESCU

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare
Lista-program Obiective Imediate, publicata luni, 5 martie 2007

1. Transparenta deplina, pentru avocati, a activitatii organelor de conducere a Baroului

2. Taxe mai mici pentru avocati

3. Libertatea formatului contractelor de asistenta juridica si imputernicirilor avocatiale

4. Jurisprudenta instantelor din Bucuresti, cu numele judecatorilor

5. Sustinerea avocatilor care se lovesc de conduita nelegala a judecatorilor, procurorilor si personalului administrativ, prin inaintarea de sesizari oficiale

6. Eliberarea cardului de avocat trebuie sa nu fie conditionata de plata anticipata pe un an de zile a taxei catre Barou

7. Bilete de odihna pentru avocati cu preturi preferentiale

8. Software legislativ profesional gratuit pentru avocatii stagiari

9. Premii de excelenta pentru avocati

10. Eu personal voi fi mereu accesibil si deschis pentru comunicarea cu avocatii

Baroul Bucuresti impune, incepand cu data de 04.07.2005, utilizarea de catre toti avocatii numai a unui contract de asistenta juridica „securizat”, care trebuie cumparat de la Barou, excluzand utilizarea contractelor de asistenta juridica intr-o alta redactare. Aceste tipizate se pot achizitiona numai de la sediul Baroului.

Potrivit Statutului, contractul de asistenta juridica trebuie sa imbrace forma scrisa, ceruta ad probationem. El trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu informatiile metionate de art. 127 alin. (1). Statutul ofera si un model de redactare, insa nu impune un anumit format.

Prin urmare, nici Baroul Bucuresti nu ar trebui sa impuna avocatilor un tipizat de contract de asistenta juridica si reprezentare, si cu atat mai putin sa impuna cumpararea tipizatelor de catre avocati. Atata vreme cat reglementarile aplicabile nu impun un tipizat pentru contractul de asistenta juridica si reprezentare, nici Baroul Bucuresti nu ar trebui sa impuna membrilor sai o asemenea constrangere, care depaseste vadit limitele legii.

Pe de alta parte, caracterul de tipizat al contractului de asistenta juridica si reprezentare este si contrar specificului acestui contract, care poate fi un act juridic foarte nuantat, lasand avocatului libertatea de a reglementa continutul raporturilor dintre el si client.

Contractul de asistenta juridica si reprezentare poate fi privit ca o carte de vizita, un model de prestatie avocatiala, de fapt primul exemplu de prestatie juridica pe care il are in fata clientul care intra pentru prima oara in contact cu avocatul sau.

M-am referit la contractul de asistenta juridica si reprezentare si aici.

De asemenea, Baroul Bucuresti nu ar trebui sa vanda avocatilor tipizate de imputerniciri avocatiale, ci sa permita eliberarea de catre acestia a unor imputerniciri avocatiale in format propriu, personalizat. Fireste, imputernicirile avocatiale trebuie sa cuprinda elementele de continut prevazute de Statut, insa ele nu trebuie sa fie niste formulare general valabile, care incorseteaza libertatea avocatilor si ii pun in situatia de a da fuga la Barou ca sa-si cumpere tipizate…

Cata vreme chiar facturile, documente fiscale, pot fi intocmite fara constrangeri de forma, ele trebuind sa respecte doar elementele de continut prevazute de lege, cu atat mai mult mi se pare anacronic sa folosim noi, avocatii, tipizate cumparate de la Barou.

Va multumesc.

Andrei Eusebiu Savescu

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.