Secţiuni » Notari publici
Notari publici
Official partner: Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România

Regulamentul privind procedura de organizare a examenului pentru dobândirea calităţii de notar stagiar


13 august 2013 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Notari, Noutăți legislative
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr.  506 din data de 12 august 2013 a fost publicata Hotararea Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici din România nr. 72/2013 pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de organizare si desfasurare a examenului sau concursului pentru dobandirea calitatii de notar stagiar.

Colegiile directoare ale Camerelor Notarilor Publici organizeaza anual si simultan, in zile lucratoare, examenul sau concursul pentru dobandirea calitatii de notar stagiar pe posturile stabilite potrivit Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995 si Regulamentului de aplicare a Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995.

Examenul sau concursul de dobandire a calitatii de notar stagiar se desfasoara in localitatea in care Camera organizatoare isi are sediul principal, la data stabilita de catre presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici.

Tematica si bibliografia de examen sau concurs sunt aprobate de Consiliul Uniunii, pana cel tarziu la data de 1 iunie a fiecarui an calendaristic, din domeniile dreptului civil pentru proba scrisa si al legislatiei notariale pentru proba orala.

Poate deveni notar stagiar persoana care indeplineste urmatoarele conditii:
– are cetatenia romana, a unui stat membru al Uniunii Europene, a unui stat apartinand Spatiului Economic European sau a Confederatiei Elvetiene si are domiciliul sau, dupa caz, resedinta obisnuita in Romania;
– are capacitatea de exercitiu deplina
– este licentiat in drept;
– nu are antecedente penale;
– se bucura de o buna reputatie;
– cunoaste limba romana;
– este apta din punct de vedere medical, fizic si psihologic pentru exercitarea functiei;
– achita taxele pentru sustinerea examenului sau concursului;
– se angajeaza sa incheie cu Institutul Notarial Roman contractul de pregatire, daca va fi declarata admisa la examen sau concurs;
– este declarata admisa la examenul sau concursul pentru dobandirea calitatii de notar stagier.

Examenul sau concursul consta intr-o proba orala si o proba scrisa de tip grila, ambele cu caracter teoretic.
Proba orala consta in testarea cunostintelor candidatului cu privire la legislatia notariala cuprinsa in tematica si bibliografie.
Proba scrisa este de tip grila si consta in verificarea cunostintelor teoretice din domeniul dreptului civil cuprinse in tematica si bibliografie.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro