Secţiuni » Arii de practică » Business » Asigurări
Asigurări
CărţiProfesionişti
Millenium Insurance Broker
 
 1 comentariu

Tribunalul Neamț. Constatarea ca abuzivă a unei clauze din contractul dintre societatea de asigurări și agentul de asigurare
15.08.2013 | Vlad FESAN

JURIDICE - In Law We Trust

Tribunalul Neamt, Sectia a II-a Civila si de Contencios Administrativ si Fiscal, a confirmat decizia Judecatoriei Roman, prin care s-a constatat abuziva clauza potrivit careis despagubirile achitate de asigurator pentru orice eveniment asigurat, aparut intre data emiterii unei polite RCA si data depunerii primei si a documentelor aferente contractului de asigurare neavizat, vor fi suportate integral de agentul de asigurare.

In cadrul dosarului de fond, Societatea de Asigurare Reasigurare A. il cheama in judecata pe paratul N. E., reclamand plata unei despagubiri de 4 244,29 lei. N. E. a incheiat cu firma de asigurari un contract, avand ca obiect „negocierea si incheierea de catre agentul de asigurare de contracte de asigurare in numele si contul Asiguratorului cu clienti persoane fizice sau juridice, romane sau straine”. La articolul 8.2 din contract, s-a stipulat faptul ca agentul de asigurare, in cazul incheierii unei polite RCA era obligat ca in termen de 3 zile de la data contractului de asigurare sa depuna la societate prima de asigurare. Art. 8.3 din contract enunta faptul ca „despagubirile achitate de Asigurator pentru orice eveniment asigurat aparut intre data depunerii primei si a documentelor aferente contractului de asigurare neavizat vor fi suportate integral de catre agentul de asigurare”. Depunerea primei si a documentelor s-a facut dupa termenul de 3 zile, respectiv la 6 zile dupa emitere, data pana la care autoturismul asigurat a avariat un alt autoturism, Asiguratorul platind  despagubiri in valoare de 4 244,29 lei, pe care le imputa paratului.

In aparare, paratul a mentionat faptul ca nu si-a asumat articolele invocate din contract pentru ca nu a semnat contractul dintre parti. De asemenea, clauzele din art. 8.3 din contract sunt abuzive, avand in vedere faptul ca genereaza un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor. Polita a fost emisa online si a aparut in sistem instantaneu cu emiterea ei. O astfel de prevedere ar fi fost acceptabila daca polita RCA s-ar emite doar in scris, lasand astfel loc unor posibile abuzuri cum ar fi antedatarea unei polite RCA in cazul in care s-ar fi produs un accident de catre un autoturism neasigurat. Totusi, cum toate politele RCA se emit online, acestea sunt in sistemul informatic al asiguratorului inca din momentul emiterii lor, nefiind nevoie de alte confirmari.

Astfel, reclamanta stia de existenta ei si stia ca a fost emisa anterior producerii evenimentului, astfel neputand fi explicat temeiul pentru care agentul de asigurare sa plateasca valoarea intreaga a despagubirilor. Paratul nu intelege care este fapta sa culpabila prin care s-a generat posibilitatea sa i se ceara sa plateasca toata valoarea despagubirilor. S-ar putea ajunge la situatia in care asiguratorul sa plateasca si despagubiri mult mai mari, de valori foarte ridicate. Singurul lucru care i s-ar putea cere agentului ar fi sa plateasca dobanzi pe zi de intarziere.

Judecatoria Roman a respins cererea si a acordat paratului cheltuieli de judecata, motivand, in primul rand, ca respectiva prevedere din contract nu a fost insusita de parat si, in al doilea rand, constatand caracterul abuziv al prevederilor articolului 8.3 din conventia dintre parti. Obligatia agentului de a suporta plata despagubirilor pentru orice eveniment asigurat aparut intre data de intrare in vigoare a contractului de asigurare si data depuneriiprimei este irationala, lipsita de fundament logico-juridic si nu are ca temei cauzarea unui prejudiciu asiguratorului.

Reclamanta a atacat cu recurs sentinta civila, recursul fiind respins ca nefondat de Tribunalul Neamt, cu obligarea recurentei la plata cheltuielilor de judecata.

:: hotararea Tribunalului Neamt

Vlad FESAN
avocat, Baroul Bacau

Secţiuni: Asigurări, Protecția consumatorilor, RNSJ | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO