Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Legea privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate
19.08.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 514 din data de 14 august 2013 a fost publicata Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.

Legea privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal completeaza reforma in materie penala si procesual penala realizata prin adoptarea Legii nr. 286/2009 prvind Codul penal si Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, perfectionand institutiile din materia executarii pedepselor reglementate in prezent de Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in timpul procesului.

Actul normativ este structurat in sapte titluri, dupa cum urmeaza:

Titlul I – Dispozitii generale

In primul titlu sunt prezentate principiile fundamentale in materia executarii pedepselor,  cum sunt: legalitatea executarii pedepselor si a masurilor privative de libertate, repectarea demnitatii umane, interzicerea supunerii la tortura, tratamente inumane sau degradante, al interzicerii discriminarii executarii pedepselor, al exercitarii de catre detinuti a tuturor drepturilor civile si politice, cu exceptia celor care au fost interzise prin hotararea de condamnare, precum si a celor a caror neexercitare sau exercitare restransa rezulta inerent din privarea de libertate ori din ratiuni de mentinere a sigurantei detinerii.

Titlul II – Judecatorul de supraveghere a privarii de libertate

Titlul clarifica modul in care este exercitata de judecator masura privarii de libertate, fiind introdusa o noua denumire – judecatorul de supraveghere a privarii de libertate – pentru judecatorii care sunt desemnati sa supravegheze si controleze asigurarea legalitatii in executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate, in cadrul penitenciarelor, centrelor de retinere si arestare preventiva, centrelor educative ori de detentie.

Titlul III – Executarea pedepselor privative de libertate

Acest titlu, prin intermediul a zece capitole, reglementeaza executarea pedepselor privative de libertate dispuse in cazul majorilor.
Capitolul I – Organizarea executarii pedepselor privative de libertate
Capitolul II – Siguranta penitenciarelor
Capitolul III – Regimurile de executare a pedepselor privative de libertate
Capitolul IV – Conditiile de detentie
Caoitolul V – Drepturile persoanelor condamnate
Capitolul VI – Munca prestata de persoanele condamnate la pedepse privative de libertate
Capitolul VII – Activitatile educative, de asistenta psihologica si asistenta sociala, instruirea scolara, invatamantul universitar si formarea profesionala a persoanelor condamnate
Capitolul VIII – Liberarea conditionata
Capitolul IX – Recompense, abateri si sanctiuni disciplinare
Capitolul X – Documente intocmite de administratia penitenciarului

Titlul IV – Executarea masurilor preventive privative de libertate

Titlul V – Dispozitii privind executarea masurilor educative privative de libertate

Titlul VI – Infractiuni si contraventii

Titlul VII – Dispozitii finale

Legea intra in vigoare la data intrarii in vigoare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal si a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala.

 

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti