« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Curtea de Apel Iaşi. Nerespectarea termenului pentru informare asupra naturii şi cauzei acuzaţiei. Sancţiune
20.08.2013 | Raluca CÎRSTEA

JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Apel Iaşi a hotărât că nerespectarea termenului pentru informare asupra naturii şi cauzei acuzaţiei, care trebuie să se producă în cel mai scurt timp, nu este sancţionată cu nulitate absolută şi nu atrage soluţia de restituire a cauzei la procuror.

În speţă, inculpatul a fost informat, după 2 ani de la începerea urmăririi penale, despre baza factuală şi juridică a învinuirii aduse.

Referitor la dreptul de a fi informat asupra naturii şi cauzei acuzaţiei, drept înscris în art. 6 par. 3 lit. „a” din CEDO, informarea trebuie făcută în cel mai scurt timp, întrucât o persoană acuzată nu poate fi lăsată prea multă vreme în situaţia de a nu cunoaşte natura şi cauza suspiciunilor atât pentru asigurarea securităţii ei juridice, cât şi pentru a-şi pregăti apărările ce se impun.

Curtea a apreciat că instanţa de fond va analiza elementele probatorii, administrate în perioada până la informarea inculpatului, acordând facilităţile necesare organizării unei apărări eficiente, concrete şi efective raportat la probele respective, instanţa de fond având obligaţia ca, la judecata în fond, în cadrul cercetării judecătoreşti, să examineze public, nemijlocit şi contradictoriu întregul material probator. (Decizia penală nr. 141 din 3 martie 2009 pronunţată în recurs de Secţia penală a Curţii de Apel Iaşi având ca obiect luarea de mită/art. 254 C. P. – JURINDEX2010459402)

Raluca CÎRSTEA

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.