Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Iaşi. Nerespectarea termenului pentru informare asupra naturii şi cauzei acuzaţiei. Sancţiune
20.08.2013 | Raluca CÎRSTEA

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Apel Iaşi a hotărât că nerespectarea termenului pentru informare asupra naturii şi cauzei acuzaţiei, care trebuie să se producă în cel mai scurt timp, nu este sancţionată cu nulitate absolută şi nu atrage soluţia de restituire a cauzei la procuror.

În speţă, inculpatul a fost informat, după 2 ani de la începerea urmăririi penale, despre baza factuală şi juridică a învinuirii aduse.

Referitor la dreptul de a fi informat asupra naturii şi cauzei acuzaţiei, drept înscris în art. 6 par. 3 lit. „a” din CEDO, informarea trebuie făcută în cel mai scurt timp, întrucât o persoană acuzată nu poate fi lăsată prea multă vreme în situaţia de a nu cunoaşte natura şi cauza suspiciunilor atât pentru asigurarea securităţii ei juridice, cât şi pentru a-şi pregăti apărările ce se impun.

Curtea a apreciat că instanţa de fond va analiza elementele probatorii, administrate în perioada până la informarea inculpatului, acordând facilităţile necesare organizării unei apărări eficiente, concrete şi efective raportat la probele respective, instanţa de fond având obligaţia ca, la judecata în fond, în cadrul cercetării judecătoreşti, să examineze public, nemijlocit şi contradictoriu întregul material probator. (Decizia penală nr. 141 din 3 martie 2009 pronunţată în recurs de Secţia penală a Curţii de Apel Iaşi având ca obiect luarea de mită/art. 254 C. P. – JURINDEX2010459402)

Raluca CÎRSTEA

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti