« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii
 1 comentariu

Tonul face muzica, dar cine dă tonul?
20.08.2013 | Ion TURCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Cred că cele două proze ale domnului avocat Radu Chiriță au stârnit prea mult praf (în ochi) și au degenerat, așa cum era previzibil.

Nu știu dacă autorul este născut în zodia gemenilor, dar judecând numai după cele două proze, așa mi s-a părut. Am citit câteva dintre cărțile pe care le-a publicat. Comparația cu aceste proze dezvăluie o dedublare a personalității, cel puțin ca o aparentă contradicție între operă și autor. Prin ”operă” am înțeles publicațiile serioase, într-un volum impresionant. Prin „autor” am înțeles persoana care a scris, în pripă, cele două proze (calificate astfel de domnul Jourdain) într-un limbaj neacademic, cu care nu ar fi putut promova bacalaureatul. Exemple: or avut; or dat; o ieșit; or auzit; meserie a dracu`de grea.

S-ar putea să mă înșel, dar după stilul polemic al celor două proze stăruie impresia că autorul acestor proze (nu și autorul cărților de drept) face parte din categoria de persoane pe care se recomandă să le lași să se exprime pentru că își vor da singure în petic. Sunt rezervat în aprecieri pentru că nu am colaborat niciodată, nu am asistat la cursul lui și nu l-am auzit pledând.

Prozele pe care le comentez au demarat cu bune intenții, dar discuțiile s-au inflamat și au derapat, astfel că nu au atins nivelul de seriozitate și profesionalism la care avem dreptul să ne așteptăm. Totuși, trebuie să recunosc că unele dintre afirmațiile autorului prozelor coincid cu propriile mele constatări. În cei 40 de ani în care am funcționat ca judecător, mi-am concentrat atenția asupra dosarelor care mi s-au repartizat, cu ferma convingere că repartizarea a fost aleatorie. Aflu acum că nu era și nu este chiar așa de aleatorie. De când practic avocatura, mă ocup de dosarele altora și uneori mă îngrozesc de ceea ce descopăr. S-ar putea să mă înșel, dar impresia cu care am rămas este că mita este în floare, iar traficul de influență prosperă într-un  mediu de tacită și reciprocă toleranță. Cred că aici ar fi fost necesară, obligatorie și necruțătoare, intervenția în forță a procurorului. Din nefericire, o astfel de intervenție rămâne un simplu deziderat pentru cel puțin două motive:

1. Procuratura este controlată de executiv, deci de politicienii care azi dețin puterea și mâine dețin cătușele. În noiembrie 1994, am asistat în Washington D.C. la realegerea ca primar general a unui cetățean care obținuse reabilitarea, după executarea unei pedepse cu închisoarea pentru infracțiunea de trafic de droguri comisă în timp ce exercita funcțiile de primar al capitalei Statelor Unite și de șef al Poliției locale.

2. În prea multe dintre infracțiunile contra patrimoniului premisa extrapenală, de drept civil sau de drept comercial, este ignorată de cei ce instrumentează cazurile și de șefii lor care le aprobă rechizitoriile.

Cred că aceste două cauze sunt demolatoare ale încrederii în acuzațiile formulate de procurori pentru că uneori nenorocesc inocenți și iartă criminali, la întâmplare sau la ordin.

prof. univ. dr. Ion TURCU
magistrat-pensionar

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Secţiuni/categorii: Drept penal, Opinii

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Tonul face muzica, dar cine dă tonul?”

  1. ANONIM spune:

    Dacă vom asculta cu atenție versurile unui poet contemporan, cu ușurință putem constata că „târfele pe tocuri dau întotdeauna tonul”

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD