Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Inalienabilitatea bunurilor proprietate publică


20 august 2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept civil, RNSJ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că inalienabilitatea bunurilor proprietate publică impune nu numai interdicţia înstrăinării lor, ci şi imposibilitatea dobândirii acestora de către terţi prin orice alt mod de dobândire reglementat de lege, actele juridice încheiate cu încălcarea acestui principiu fiind lovite de nulitate absolută. În speţă, o societate comercială cu capital de stat, deşi avea doar în administrare bunurile imobile proprietate publică in vederea efectuării serviciilor publice cuprinse în obiectul său de activitate, a vândut către terţe persoane aceste imobile. Înalta Curte a precizat că intimatei societăţi comerciale nu îi sunt aplicabile prevederile art. 20 alin. (2) din Legea nr. 15/1990, potrivit cărora „bunurile din patrimoniul societăţilor comerciale sunt proprietatea acesteia, cu excepţia celor dobândite cu alt titlu”, întrucât imobilele ce au făcut obiectul contractului de vânzare-cumpărare nu i s-au transmis în proprietate, ci în administrare, astfel că, în speţă, nu pot fi aplicate aceste dispoziţii legale, bunurile în litigiu neintrând legal, pe calea privatizării, în proprietatea exclusivă a acestei societăţi. (Decizia nr. 1273 din 23 martie 2011 pronunţată în recurs de Secţia comercială a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatare nulitate absolută contract de vânzare-cumpărare)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică