Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Galați. Proces-verbal de cercetare la faţa locului nesemnat de către martorii asistenți
21.08.2013 | Raluca CÎRSTEA

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Apel Galați a hotărât că nesemnarea de către martorii asistenţi a procesului-verbal de cercetare la faţa locului se sancționează cu nulitatea relativă.

„Încălcările dispoziţiilor legale care atrag nulitatea absolută a actelor astfel efectuate sunt strict şi limitativ prevăzute de art. 197 alin. 2  din Codul de procedură penală – printre aceste cazuri neregăsindu-se nelegalitatea reţinută în cauza de faţă de prima instanţă, privind nesemnarea procesului-verbal de cercetare la faţa locului de către cei doi martori asistenţi menţionaţi în cuprinsul actului. În cazul existenţei unei astfel de încălcări a dispoziţiilor legale, sancţiunea prevăzută de lege este aceea a nulităţii relative, nulitate care, potrivit prevederilor art. 197 alin. 1 din Codul de procedură penală, poate fi invocată doar atunci când s-a adus o vătămare ce nu poate fi înlăturată decât prin anularea acelui act. Potrivit prevederilor art. 197 alin. 4 din Codul de procedură penală, o astfel de nulitate poate fi luată în considerare din oficiu de către instanţă numai  dacă anularea  actului este necesară pentru aflarea adevărului şi justa soluţionare a cauzei. Caracterul relativ al nulităţii, determinată de nesemnarea de către martorii asistenţi a procesului-verbal de  cercetare la faţa locului rezultă şi din împrejurarea că, potrivit art. 129 alin. 2 din Codul de procedură penală, cercetarea poate fi efectuată şi în lipsa unor martori asistenţi, atunci când prezenţa acestora nu este posibilă.” (Decizia penală nr. 1471 din 29 septembrie 2011 pronunţată în recurs de Secţia penală a Curții de Apel Galați, potrivit portalului instanțelor)

Raluca CÎRSTEA

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti