Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Galați. Proces-verbal de cercetare la faţa locului nesemnat de către martorii asistenți


21 august 2013 | Raluca CÎRSTEA

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, RNSJ

Curtea de Apel Galați a hotărât că nesemnarea de către martorii asistenţi a procesului-verbal de cercetare la faţa locului se sancționează cu nulitatea relativă.

„Încălcările dispoziţiilor legale care atrag nulitatea absolută a actelor astfel efectuate sunt strict şi limitativ prevăzute de art. 197 alin. 2  din Codul de procedură penală – printre aceste cazuri neregăsindu-se nelegalitatea reţinută în cauza de faţă de prima instanţă, privind nesemnarea procesului-verbal de cercetare la faţa locului de către cei doi martori asistenţi menţionaţi în cuprinsul actului. În cazul existenţei unei astfel de încălcări a dispoziţiilor legale, sancţiunea prevăzută de lege este aceea a nulităţii relative, nulitate care, potrivit prevederilor art. 197 alin. 1 din Codul de procedură penală, poate fi invocată doar atunci când s-a adus o vătămare ce nu poate fi înlăturată decât prin anularea acelui act. Potrivit prevederilor art. 197 alin. 4 din Codul de procedură penală, o astfel de nulitate poate fi luată în considerare din oficiu de către instanţă numai  dacă anularea  actului este necesară pentru aflarea adevărului şi justa soluţionare a cauzei. Caracterul relativ al nulităţii, determinată de nesemnarea de către martorii asistenţi a procesului-verbal de  cercetare la faţa locului rezultă şi din împrejurarea că, potrivit art. 129 alin. 2 din Codul de procedură penală, cercetarea poate fi efectuată şi în lipsa unor martori asistenţi, atunci când prezenţa acestora nu este posibilă.” (Decizia penală nr. 1471 din 29 septembrie 2011 pronunţată în recurs de Secţia penală a Curții de Apel Galați, potrivit portalului instanțelor)

Raluca CÎRSTEA

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică