« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Curtea de Apel Galați. Proces-verbal de cercetare la faţa locului nesemnat de către martorii asistenți
21.08.2013 | Raluca CÎRSTEA

JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Apel Galați a hotărât că nesemnarea de către martorii asistenţi a procesului-verbal de cercetare la faţa locului se sancționează cu nulitatea relativă.

„Încălcările dispoziţiilor legale care atrag nulitatea absolută a actelor astfel efectuate sunt strict şi limitativ prevăzute de art. 197 alin. 2  din Codul de procedură penală – printre aceste cazuri neregăsindu-se nelegalitatea reţinută în cauza de faţă de prima instanţă, privind nesemnarea procesului-verbal de cercetare la faţa locului de către cei doi martori asistenţi menţionaţi în cuprinsul actului. În cazul existenţei unei astfel de încălcări a dispoziţiilor legale, sancţiunea prevăzută de lege este aceea a nulităţii relative, nulitate care, potrivit prevederilor art. 197 alin. 1 din Codul de procedură penală, poate fi invocată doar atunci când s-a adus o vătămare ce nu poate fi înlăturată decât prin anularea acelui act. Potrivit prevederilor art. 197 alin. 4 din Codul de procedură penală, o astfel de nulitate poate fi luată în considerare din oficiu de către instanţă numai  dacă anularea  actului este necesară pentru aflarea adevărului şi justa soluţionare a cauzei. Caracterul relativ al nulităţii, determinată de nesemnarea de către martorii asistenţi a procesului-verbal de  cercetare la faţa locului rezultă şi din împrejurarea că, potrivit art. 129 alin. 2 din Codul de procedură penală, cercetarea poate fi efectuată şi în lipsa unor martori asistenţi, atunci când prezenţa acestora nu este posibilă.” (Decizia penală nr. 1471 din 29 septembrie 2011 pronunţată în recurs de Secţia penală a Curții de Apel Galați, potrivit portalului instanțelor)

Raluca CÎRSTEA

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.