Ce trebuie să facă judecătorii masoni. UPDATE
24.08.2016 | JURIDICE.ro

24 august 2016: Comisia nr. 2 a Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat, în cadrul ședinței din data de 22 august 2016, că se impune menținerea punctului de vedere al DLDC privind solicitările judecătorului C. B. referitoare la reconsiderarea practicii consacrate la nivelul CSM în ceea ce privește apartenența la francmasonerie, exprimat în ședința din data de 16 aprilie 2013, și a decis comunicarea unui răspuns judecătorului C. B.
:: Minuta (pct. 10)
*
22 august 2013: Marti, 20 august 2013, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis adoptarea unei hotărâri de principiu prin care să se stabilească următoarele:
– posibilitatea judecătorilor şi procurorilor de a face parte din asociaţii fără scop patrimonial nu contravine normelor legale care reglementează incompatibilităţile şi interdicţiile, în măsura în care organizaţiile respective sunt înregistrate legal, îndeplinesc cerinţa prevăzută în art. 11 alin. (3) din Legea nr. 303/2004 şi în art. 6 alin. (3) din Codul deontologic al magistraţilor şi funcţionează în limitele scopului şi activităţilor declarate şi autorizate de către instanţele judecătoreşti prin hotărârile privind înscrierea în Registrul persoanelor juridice fără scop patrimonial;
– un magistrat nu poate face parte din asociaţii secrete, interzise de art. 40 alin. (4) din Constituţie. Dacă o asociaţie înregistrată legal cu un scop, funcţionează în fapt ca o asociaţie secretă, având alte scopuri decât cel declarat, acest fapt trebuie dovedit în fiecare caz în parte, neputând fi prezumat;
– judecătorii şi procurorii au obligaţia de a completa în cadrul declaraţiei de interese prevăzută de art. 5 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 şi de Legea nr. 176/2010, modificată, calitatea de membru în asociaţii, fundaţii sau alte organizaţii neguvernamentale, inclusiv cele masonice.