Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Contract de credit. Acţiune în constatarea beneficiului unei perioade de graţie
23.08.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Banking, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că este inadmisibilă o acţiune în constatarea beneficiului unei perioade de graţie de 1 an rezultând dintr-un contract de credit, întrucât pe această cale, reclamantul ar obţine amânarea cu un an a plăţii dobânzii şi ar eluda astfel dispoziţiile art. 111 C. proc. civ. (art. 35 NCPC) obţinând un rezultat care numai pe calea unei acţiuni în realizare l-ar fi putut obţine. Înalta Curte a precizat că în ipoteza în care banca ar fi fost în culpă, reclamantul avea deschisă acţiunea întemeiată pe răspunderea contractuală, putând să îşi exercite procedural dreptul subiectiv pretins, prin indicarea ca temei juridic a contractului de credit semnat şi însuşit de părţi şi solicitarea de a obliga banca să stopeze dobânzile solicitate în cadrul perioadei de graţie de 1 an, întrucât nu s-ar fi respectat contractul de credit. (Decizia nr. 838 din 23 februarie 2011 pronunţată în recurs de Secţia comercială a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acţiune în constatare)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti