Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Contract de credit. Acţiune în constatarea beneficiului unei perioade de graţie


23 august 2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Banking, RNSJ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că este inadmisibilă o acţiune în constatarea beneficiului unei perioade de graţie de 1 an rezultând dintr-un contract de credit, întrucât pe această cale, reclamantul ar obţine amânarea cu un an a plăţii dobânzii şi ar eluda astfel dispoziţiile art. 111 C. proc. civ. (art. 35 NCPC) obţinând un rezultat care numai pe calea unei acţiuni în realizare l-ar fi putut obţine. Înalta Curte a precizat că în ipoteza în care banca ar fi fost în culpă, reclamantul avea deschisă acţiunea întemeiată pe răspunderea contractuală, putând să îşi exercite procedural dreptul subiectiv pretins, prin indicarea ca temei juridic a contractului de credit semnat şi însuşit de părţi şi solicitarea de a obliga banca să stopeze dobânzile solicitate în cadrul perioadei de graţie de 1 an, întrucât nu s-ar fi respectat contractul de credit. (Decizia nr. 838 din 23 februarie 2011 pronunţată în recurs de Secţia comercială a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acţiune în constatare)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică