« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Energie
CărţiProfesionişti
BOTEZATU ESTRADE PARTNERS
 
 1 comentariu

Comisia Europeană cheamă România în judecată în sectorul energiei interne și a gazelor naturale
24.08.2013 | Mihaela MAZILU-BABEL

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Comisia Europeană a introdus, în data de 17 iulie 2013, în domeniul energiei, două cauze contra României. (C-405/13 și C-406/13)

În C-405/13, Comisia cere Curții să stabilească faptul că neadoptând toate actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma cu dispozițiile Directivei 2009/72/CE  (mai precis, cele la care se face trimitere  în cerere) și a anexei directivei 2003/54/CE, România nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul tratatelor și totodată, să oblige România la plata a câte 30.228, 48 de euro pentru fiecare zi în care va mai întârzia să comunice Comisiei  toate măsurile de transpunere  a Directivei 2009/72/CE care ar fi fost deja luate.

În C-406/13, Comisia cere Curții să stabilească faptul că România nu și-a îndeplinit, în totalitate, obligațiile de transpunere ale Directivei 2009/73/CE în sectorul gazelor naturale și totodată, să i se impună României plata a câte 30 228,48 euro pe zi de întârzire în comunicarea măsurilor de transpunere care au fost deja luate cu privire la respectiva directivă.

Motivele principale ale acțiunilor sunt:

1. România nu a notificat Comisiei măsurile de transpunere adoptate cu privire dispozițiile expres menționate din cele două directive de mai sus (deoarece România avea o obligație de rezultat care consta în notificarea tuturor măsurilor adoptate pentru transpunerea acestor directive) și că

2. termenul de transpunere a expirat  la 30 mai 2011.

Au mai fost chemate în judecată, în cauze diferite, Bulgaria (i se cere plata a câte 8 848 euro/zi întârziere), Finlanda (care va trebui să plătească 30.140,8 euro/zi întârziere), Slovenia (10 287, 36 euro/zi întârziere) și Polonia (84 378,24 euro pe zi după pronunțarea hotărârii)

Mihaela MAZILU-BABEL
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Administrative, Universitatea din Craiova

 
Secţiuni: CJUE, Dreptul Uniunii Europene, Energie, RNSJ | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Comisia Europeană cheamă România în judecată în sectorul energiei interne și a gazelor naturale”

  1. Mihaela MAZILU-BABEL spune:

    Cauza va fi judecată de Marea Cameră iar pledoaria va avea loc pe 7 octombrie 2014.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD