Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Mandat cu dublă reprezentare. Încălcarea obligaţiei de loialitate faţă de mandant


27 august 2013 | Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Drept civil, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că încheierea de către mandatar a unui antecontract de vânzare-cumpărare, în dublă calitate, de împuternicit al vânzătoarei şi reprezentant al cumpărătoarei, nesocotind regulile de protecţie a mandantului, în sensul că a stabilit în sarcina mandantului vânzător obligaţii împovărătoare de plată a unor daune interese de trei ori mai mari decât preţul vânzării, relevă incontestabil existenţa unui conflict de interese, astfel că antecontractul de vânzare-cumpărare încheiat în aceste condiţii nu poate fi opus mandantului, fiind aplicabilă sancţiunea nulităţii relative a acestuia. Înalta Curte a statuat că această sancţiune se impune ca urmare a încălcării de către mandatar a obligaţiiilor sale esenţiale de loialitate şi de bună-credinţă faţă de mandant. (Decizia nr. 2026 din 24 mai 2011 pronunţată în recurs de Secţia comercială a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anulare antecontract de vânzare-cumpărare)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro