Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Bate gongul pentru malpraxis medical
27.09.2013 | Ion TURCU

Secţiuni: Health & Pharma (Dreptul sănătății), Malpraxis medical, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

A bătut gongul pentru ca medicii să acceseze din când în când JURIDICE.ro.

În știința medicală, progresul s-a afirmat în mod spectaculos. Concomitent, au progresat metodele îngrijirilor medicale și au fost introduse, în uz cotidian, aparatură și substanțe tot mai performante. Tehnicile chirurgicale devin tot mai puțin invazive. O consecință neprevazută a fost multiplicarea surselor de prejudicii care exclud vinovăția medicului.

În practica îngrijirilor medicale, apar situații în care pacientul se adresează medicului pentru o patologie mai mult sau mai puțin gravă, dar care, după îndeplinirea actului medical suferă de o cu totul altă maladie, aparent fără legătură cu starea de sănătate inițială a pacientului.

Această situație, în mod uzual denumită alea medical se poate defini ca un element aleatoriu, independent de voința umană, care se produce prin conjugarea mai multor evenimente imprevizibile.

Pentru a face față acestui alea medical, jurisprudența a extins și la domeniul răspunderii civile medicale obligația de securitate.

Datorită imensei sale diversități, răspunderea civilă medicală este originală și incomparabilă.

Răspunderea civilă contractuală intervine pentru a sancționa neîndeplinirea sau greșita îndeplinire a unei obligații de mijloace. Răspunderea se bazează pe dovada culpei, a unei greșeli profesionale.

În general, culpa medicală se definește ca o încălcare a unei îndatoriri sau obligații juridice. Ea presupune că medicul nu și-a îndeplinit obligațiile sau a încălcat o interdicție aducând atingeri integrității corpului uman ori nu a obținut prealabilul consimțământ al pacientului. Alteori nu și-a îndeplinit obligația de a acorda îngrijiri conștiincioase, atente și conforme științei.

Calificarea răspunderii medicului ca fiind contractuală nu împiedică antrenarea răspunderii civile delictuale a medicului în acele împrejurari, dacă nu s-a încheiat niciun contract pentru că pacientul nu era conștient.

Accidentele medicale, afecțiunile iatrogene și infecțiile nozocomiale pot fi reunite sub denumirea de evenimente aleatorii având ca punct comun imprevizibilitatea, irezistibilitatea și caracterul exterior.

Pentru identificarea prezenței unui eveniment aleatoriu medical tebuie să fie îndeplinite patru condiții pozitive și trei condiții negative.

Condițiile pozitive sunt:
1) caracterul necesar și indispensabil al actului medical cu prilejul căruia s-a manifestat evenimentul aleatoriu, în interesul pacientului. Actul a reprezentat o necesitate absolută și vitală pentru pacient. Sunt excluse, în acest sens, intervențiile pur estetice și toate celelalte acte neterapeutice;
2) actul medical să fie legitimat prin consimțământul pacientului, după ce acesta a fost informat;
3) actul medical să comporte riscuri inerente practicii medicale statistic inevitabile și strâns legate de natura activității medicului. Aceste riscuri pot fi cunoscute sau necunoscute, obligatorie fiind apariția lor excepțională (reprezintă statistic mai putin de 5 procente din numărul cazurilor);
4) să existe un prejudiciu de o extremă gravitate sau de o importanță deosebită.

Condiții negative:
1) riscurile să nu aparțină categoriei de alea vindecării, care justifică obligația de mijloace a medicului.
2) pacientul nu trebuie să aibă o particulară predispoziție pentru dauna care s-a produs. Dauna nu trebuie să se înscrie în evoluția uzual previzibilă a stării patologice a pacientului și să nu aibă legatură cu sănătatea lui din trecut și din viitor.
Sunt, astfel, excluse din câmpul evenimentului aleatoriu medical acele daune care pot fi consecința directă și normală a actului medical. Rămân, așadar, daunele care își au originea în actul medical fiind, însă,total independente de evoluția bolii și de starea anterioară a pacientului.
3) prejudiciul rezultat din evenimentul aleatoriu medical nu trebuie să poată fi imputat medicului ca și greșeală, indiferent de natura culpei.

Cracteristica evenimentului aleatoriu este că nu poate fi stăpânit și este greu de prevăzut, chiar fără a fi imprevizibil.

În situația în care medicul ar fi acționat cu prudență și diligență ca un bonus medicus, dauna nu s-ar fi produs.

Așadar, alea terapeutic este acea parte din risc pe care o diligență normală a medicului nu o poate împiedica.

prof. univ. dr. Ion TURCU
magistrat-pensionar

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti