Secţiuni » Notari publici
Notari publici
Official partner: Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România

Metodologia privind citarea, notificarea şi comunicarea actelor de procedură în materie notarială


27 august 2013 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Notari, Noutăți legislative
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr.  531 din data de 22 august 2013 a fost publicata Hotarararea Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania nr. 76/2013 pentru aprobarea Metodologiei privind citarea, notificarea si comunicarea actelor de procedura in materie notariala.

Actul normativ stipuleaza ca notarul public va instrumenta actul notarial pentru care legea dispune ca partile sa fie prezente sau a caror prezenta o considera necesara si va solutiona cauza succesorala numai daca partile sau, dupa caz, mostenitorii s-au prezentat personal ori prin reprezentant; in caz contrar va amana luarea unei decizii si va dispune citarea celor care nu s-au prezentat.

Pentru indeplinirea procedurii notariale, prezentarea partilor sau a mostenitorilor la biroul notarial nu este obligatorie, insa este necesar ca acestia sa fi fost legal citati.

Comunicarea citatiilor, notificarilor si a tuturor actelor de procedura notariala se poate face de notarul public personal sau, dupa caz, prin:
– telefax, posta electronica sau prin alte mijloace ce asigura transmiterea textului actului de procedura si confirmarea primirii acestuia, daca partea sau succesibilul a comunicat in acest scop notarului public datele corespunzatoare la care poate fi contactata;
– agenti procedurali, care au calitatea de angajati ai Camerei Notarilor Publici;
– posta, prin scrisoare recomandata cu continut declarat si confirmare de primire, in plic inchis, la care se ataseaza dovada de primire sau procesul-verbal si instiintarea prevazute de art. 163 din Codul de procedura civila. La cererea partii interesate si pe cheltuiala sa, comunicarea actelor de procedura se face prin factor postal, folosirea serviciului de curierat rapid sau, daca notarul public apreciaza, prin intermediul unui executor judecatoresc.

Regulamentul detaliaza, in principal, aspecte privind:
– inmanarea citatiilor si a actelor de procedura;
– comunicarea diferentiata, dupa cum persoana citata sau careia urmeaza sa i se inmaneze un act de procedura se afla in tara sau in strainatate, iar domiciliul acesteia este sau nu cunoscut;
– cuprinsul citatiei, precum si al dovezii  de inmanare a citatiei sau a altui act de procedura, ori, dupa caz, a procesului-verbal.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro