Metodologia privind citarea, notificarea şi comunicarea actelor de procedură în materie notarială
27 august 2013 | JURIDICE.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 531 din data de 22 august 2013 a fost publicata Hotarararea Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania nr. 76/2013 pentru aprobarea Metodologiei privind citarea, notificarea si comunicarea actelor de procedura in materie notariala.
Actul normativ stipuleaza ca notarul public va instrumenta actul notarial pentru care legea dispune ca partile sa fie prezente sau a caror prezenta o considera necesara si va solutiona cauza succesorala numai daca partile sau, dupa caz, mostenitorii s-au prezentat personal ori prin reprezentant; in caz contrar va amana luarea unei decizii si va dispune citarea celor care nu s-au prezentat.
Pentru indeplinirea procedurii notariale, prezentarea partilor sau a mostenitorilor la biroul notarial nu este obligatorie, insa este necesar ca acestia sa fi fost legal citati.
Comunicarea citatiilor, notificarilor si a tuturor actelor de procedura notariala se poate face de notarul public personal sau, dupa caz, prin:
– telefax, posta electronica sau prin alte mijloace ce asigura transmiterea textului actului de procedura si confirmarea primirii acestuia, daca partea sau succesibilul a comunicat in acest scop notarului public datele corespunzatoare la care poate fi contactata;
– agenti procedurali, care au calitatea de angajati ai Camerei Notarilor Publici;
– posta, prin scrisoare recomandata cu continut declarat si confirmare de primire, in plic inchis, la care se ataseaza dovada de primire sau procesul-verbal si instiintarea prevazute de art. 163 din Codul de procedura civila. La cererea partii interesate si pe cheltuiala sa, comunicarea actelor de procedura se face prin factor postal, folosirea serviciului de curierat rapid sau, daca notarul public apreciaza, prin intermediul unui executor judecatoresc.
Regulamentul detaliaza, in principal, aspecte privind:
– inmanarea citatiilor si a actelor de procedura;
– comunicarea diferentiata, dupa cum persoana citata sau careia urmeaza sa i se inmaneze un act de procedura se afla in tara sau in strainatate, iar domiciliul acesteia este sau nu cunoscut;
– cuprinsul citatiei, precum si al dovezii de inmanare a citatiei sau a altui act de procedura, ori, dupa caz, a procesului-verbal.