BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
CRAZNIC
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Nulitatea absolută poate fi constatată doar între părţile actului juridic

28.08.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ
Abonare newsletter

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că nulitatea absolută a unui act juridic nu poate fi analizată şi constatată decât între părţile ce au participat la încheierea respectivului act, independent chiar de împrejurarea că, ulterior încheierii actului juridic, printr-o dispoziţie a legii ori printr-un act juridic subsecvent şi voluntar, bunul a intrat în patrimoniul altui subiect de drept. În speţă, s-a cerut constatarea nulităţii absolute a unui contract de donaţie încheiat în anul 1965 de Notariatul de Stat, în care părţi au fost autorii în drepturi ai actualilor reclamanţi, în calitate de donatori, şi Statul Român reprezentat de Sfatul Popular al Raionului 30 Decembrie, în calitate de donatar. Înalta Curte a reţinut că unitatea administrativ-teritorială în a cărei rază se afla situat imobilul obiect al contractului de donaţie nu a fost prezentă în calitate de parte la încheierea actului juridic contestat, ci organul său administrativ, respectiv Sfatul popular, pe baza unei împuterniciri speciale, a acţionat în calitate de reprezentant al Statului Român, cel care în calitate de donatar a consimţit la încheierea actului. Prin urmare, parte în litigiul având ca obiect constatarea nulităţii absolute a contractului de donaţie este Statul Român, reprezentat de Ministerul Finanţelor, iar nu unitatatea administrativ teritorială, chiar dacă în raport de cadrul legislativ actual al Legilor nr. 213/1998 şi nr. 215/2001, nu mai apare statul ca fiind beneficiar al contractului de donaţie. (Decizia nr. 742 din 26 februarie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatare nulitate absolută contract de donaţie)

Corina CIOROABĂ

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week