Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc deschide Universitatea de Vară Râmnicu Sărat, ediţia 2013


28.08.2013 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Comunicare profesională, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer, Institutul Național al Patrimoniului și Primăria Municipiului Râmnicu Sărat, a deschis cea de-a șaptea ediție a Universității de Vară Râmnicu Sărat, organizată în perioada 25 – 31 august 2013, sub motto-ul „Închisoarea Tăcerii – Lecția comunismului”.

Partener media: JURIDICE.ro

Afis finalUniversitatea de Vară Râmnicu Sărat este prima școală de vară din România destinată studierii sistemului represiv comunist, dedicată mediului universitar. Proiectul își propune să analizeze modalităţile de amintire şi reamintire a perioadei 1944-1989 sub raport istoric şi biografic, invitând participanţii să reflecteze asupra diferitelor aspecte ideologice, sociale şi politice ale comunismului.

Întrucât efectele acestei perioade sunt încă resimţite la nivelul societăţii româneşti, o mai bună cunoaştere a trecutului recent ajută la aprofundarea înţelegerii realităţilor prezente. Contactul cu trecutul va fi realizat, pe de o parte, prin dialogul direct cu cei care au fost martori şi victime ale sistemului represiv comunist, iar pe de altă parte, prin intermediul lectorilor, nume prestigioase pentru cercetarea comunismului românesc şi est-european, precum şi a perioadei post-decembriste. Astfel, printre invitați se numără Andrei Muraru, Președinte Executiv, IICCMER; Alexandru Muraru, Director General, INP; Sven Irmer, Director, Fundația Konrad Adenauer; Adrian Cioroianu, Decan, Facultatea de Istorie a Universității din București și Rectorul UdV Râmnicu Sărat 2013, Dr. des. Christian Domnitz, expert, Autoritatea responsabilului federal pentru documentele serviciului de securitate al fostei Republici Democrate Germane. Acestora li se vor alătura experți și cercetători din cadrul IICCMER, INP, CNSAS, istorici, jurnaliști, politologi ș.a. În plus, participanții vor avea ocazia să viziteze fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, unul din cele mai dure puncte ale represiunii comuniste.

La Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat vor participa tineri cu vârste între 18 și 28 de ani, studenți sau absolvenți ai Facultăţilor de Istorie, Filosofie, Ştiinţe politice, Sociologie, Jurnalism, Litere, Drept, Relații Internaționale și Arhitectură din unităţile de învăţământ superior din România şi Republica Moldova, precum şi masteranzi și doctoranzi în ştiinţe umaniste.

Ceremonia de deschidere a UdV Râmnicu Sărat 2013 va avea loc luni, 26 august, începând cu ora 10:00, în incinta fostei închisori Râmnicu Sărat.

Pentru mai multe detalii despre proiect și program, vă rugăm să vizitaţi website-ul evenimentului  sau pagina de Facebook.

Persoană de contact:
Cosmin CHIRIȚĂ
Coordonator de proiect
0726325690

***

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este un organism guvernamental care studiază, documentează și susţine conștientizarea publică a istoriei comunismului în România, prin proiecte de cercetare, educaţionale, editoriale și muzeale. Activitatea IICCMER analizează natura, scopul şi efectele totalitarismului din România în perioada 1945-1989, dar şi memoria acestui regim în exilul românesc şi în perioada postcomunistă.

Institutul coordonează câteva proiecte unice în ţară în acest domeniu, cum ar fi: șantiere arheologice de descoperire a victimelor Securităţii; Muzeul Memorial Râmnicu Sărat – fost penitenciar pentru deţinuţi politici; singura Universitate internaţională de Vară din România pentru studierea istoriei comunismului; primul manual de istorie a comunismului, Fototeca – cea mai mare bază de date online gratuită cu fotografii din timpul comunismului; primul master academic dedicat studiului istoriei comunismului; arhiva exilului românesc; proiecte mediatice de filme documentare.

IICCMER a devenit în timp un centru prestigios de cercetare la nivel european, prin intermediul căruia România își explorează, conștientizează și asumă trecutul comunist, își clarifică rolul în istoria europeană a secolului XX și promovează valorile democraţiei în societatea modernă.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER sunt disponibile pe www.iiccmer.ro sau pe pagina de Facebook:https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti