Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Mediere
Mediere
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Mediere Opinii
2 comentarii

Efectele medierii în SUA

28 august 2013 | Ilie DORIN

Odata cu adoptarea metodelor si procedurilor alternative de solutionare a conflictelor, justitia din statele americane a cunoscut schimbari majore atat in ceea ce priveste numarul litigiilor care se solutionau pe cale judiciara, cat si in ceea ce priveste mentalitatea cetatenilor despre un management al conflictului corespunzator, eficace si benefic.

Un management de conflict eficace si corespunzator presupune o etapizare a solutionarii acestuia. In principal, etapele de management ale unui conflict sunt negocierea directa a celor din conflict, negocierea mediata a conflictului, arbitrajul ori instanta de judecata – ca ultima cale de transare a conflictului. Trecerea prin fiecare etapa de management presupune o incercare serioasa de solutionare a litigiului. Negocierea directa si negocierea mediata cere, de asemenea, o implicare activa si personala a fiecarei parti din conflict, in analiza conflictului si analiza unei solutii potrivite pentru solutionarea amiabila a conflictului.

In SUA, metodele ADR, dar in special medierea, atunci cand au fost institutionalizate si atunci cand au fost incurajate si promovate atat de statul legiuitor cat si de instantele competente, prin judecatori si prin avocati, au avut efectele scontate si rezultatele s-au concretizat in solutii amiabile la un numar mare de conflicte. Consumarea cu succes a etapelor de negociere directa si negociere mediata,  excludeau etapa de arbitraj ori judecata in instanta.

In acest context, instantele de judecata aveau pe rol – in marea majoritate – cauze complexe, care implicau mai multe parti, mai multe probleme juridice, cauze care puteau fi cu greu mediate. Astfel, instantele au inceput sa aiba pe rol din ce in ce mai putine dosare, conflictele fiind solutionate extrajudiciar, mai ales prin mediere.

Dintre toate metodele de solutionare alternativa a conflctelor, medierea s-a dezvoltat cel mai bine şi a avut un succes considerabil. Acest lucru si datorita informalitatii procedurii si personificarii ei in functie de caz si de mediator. Medierea in SUA are loc, de obicei, cu cateva luni inaintea derularii unui proces judiciar, timp in care partile, asistate de mediator, cauta solutii si impreuna concep un plan de management al conflictului lor. In cazurile complexe, co-medierea este varianta aleasa de parti pentru un proces de mediere cu sanse sporite de reusita.

In ceea ce priveste numarul proceselor civile din SUA, in 1962, 11,5% din cazurile civile federale au mers in instanta, iar în 2002 acest număr a scăzut la doar 1,8%. În departamentul Multnomah, în ultimii șase ani, doar 0,68% din cazuri civile au fost rezolvate prin instanta de judecată. Statistica este similara în instanțele de stat și federale din întreaga țară, potrivit idahobusinessreview.com.
De asemenea, in SUA se observa si un alt fenomen, acela al desfiintarii de instante de judecata, atat din motive financiare, cat si din motive de diminuare considerabila a cauzelor supuse judecatii.[1]

Observam ca eficacitatea metodelor alternative de solutionare amiabila a conflictelor are nevoie de timp pentru a se impune, iar pentru a se impune trebuie sustinuta de state prin stimulente financiare si incurajarea in orice fel a cetatenilor in folosirea acestor metode.

Romania face pasi repezi in implementarea metodelor alternative de solutionare a litigiilor, in special a medierii, fiind metoda cea mai de succes in SUA si in tarile vest europene. Recenta reglementare a sedintei preliminare de mediere, in care partile impreuna cu un mediator evalueaza posibilitatea unei solutionari pe cale amiabila, deschide drumul unei abordari corecte in ceea ce priveste un management avantajos al conflictului lor. Cu alte cuvinte, negocierea directa si negocierea mediata, doua etape foarte importante care erau sarite de sistemul de justitie roman, au fost din nou puse in prim plan, avantejele acestor etape putand fi cuantificate in cativa ani.


[1]  https://www.juridice.ro/276093/sua-se-inchid-tribunale.html


Dorin ILIE
Mediator

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Materii / Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Drepturile omului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu
Studii
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Top Legal
Avocaţi
Consilieri juridici
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Revista revistelor juridice
Wisdom stories

J   Servicii   Membership   Comunicare   Documentare   Legal Talent Search   Partnership   Servicii tehnice