Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

ONU împotriva corupției judiciare
28.08.2013 | Cristi DANILEȚ


Ma aflu la Viena la Grupul de lucru interguvernamental de prevenire a coruptiei. Acesta se ocupa de integritatea judiciara si prevenirea prin educatie, ca un organ de consiliere (calitate oferita prin declaratia de la Marrakech din 2011) pentru Conferinta ONU Impotriva Coruptiei.

Integritatea judiciară e reglementată in art. 11 din UNCAC. Romania a trimis raport cu privire la implementarea acestuia in tara noastra. După cum se vede, Strategia de intarire a integritatii judiciare, propusa de mine si adoptata in noiembrie 2011 de CSM, ocupa un loc central.

Luni, 26 august 2013, eu am luat cuvantul din partea Romaniei (dintre toate tarile participante la lucrari, doar noi si Franta am vorbim ca tari membre UE). Am prezentat lucrurile asa cum sunt ele: reforma justitiei si lupta anticoruptie incepute in anul 2004, condamnarile de politicieni si oameni de afaceri ca rezultate ale reformei, coruptia din justitie (judecatori, procurori, avocati, grefieri) ca probleme cu  care ne confruntam, importanta mentinerii judecatorilor si procurorilor ca structuri independente, dar si a responsabilizarii justitiei ca serviciu public.

In noiembrie 2013 va fi adoptat de Conferinta sub egida ONU un Ghid de implementare a art. 11. Am primit aici draftul documentului și in prezent redactez comentarii la el. Pornind de la Principiile de Baza ale Independentei Justitiei si Principiile de la Bangalore privind Conduita Judiciara, Ghidul va cuprinde masuri pentru intarirea integritatii din justitie, masuri de prevenire a coruptiei din justitie. Evident, dupa adoptare, rolul esential pentru aplicare va reveni CSM si MJ.

jud. Cristi DANILEȚ
membru CSM

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate