TOP LEGAL
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

În ce măsură se poate vinde legal un program pentru calculator second hand
28.08.2013 | Adriana NĂSTASE, Oana APOPEI, Adriana NĂSTASE


Probabil ca prima intrebare fireasca care apare in urma titlului acestui articol este ce inseamna un program pentru calculator sau un software „second hand” si abia apoi cum se poate vinde.

Notiunea de software „second hand” porneste in principal de la un model de business prin care o companie achizitioneaza de la clientul unui producator de software licente de utilizare software care nu mai sunt necesare clientului respectiv, pe care le vinde mai departe catre diversi cumparatori interesati.

Un astfel de model de business a generat o disputa juridica in Germania intre Oracle si o companie denumita UsedSoft GmbH, ce a fost solutionata de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene printr-o decizie de importanta majora pentru industrie (Decizia C\u001E128/11 din 3 iulie 2012).

Prin decizia CJUE s-a stabilit ca un utilizator legal de software poate revinde software-ul pe care initial l-a dobandit prin descarcare de pe internet, fara a incalca drepturile de distributie ale autorului/titularului de drepturi, cu obligatia insa de a sterge din propriul computer sau de a face inutilizabila copia programului respectiv.

In esenta, conform deciziei CJUE s-au stabilit urmatoarele:
1. Odata cu prima vanzare a copiei unui program pentru calculator prin descarcare de pe internet pe calculatorul primului dobanditor, se epuizeaza dreptul de distributie prevazut la art. 4 alin. 2 din Directiva 2009/24 a Parlamentului si a Consiliului din 23 aprilie 2009 privind protectia juridica a programelor pentru calculator (“Directiva 2009/24”).
Cu alte cuvinte, titularul drepturilor de autor asupra copiei programului respectiv, nu poate interzice dobanditorului legal revanzarea copiei respective catre terti. Acest aspect este valabil si pentru versiunile actualizate sau imbunatatite ale respectivului program, puse la dispozitie ulterior de catre titularul de drepturi.

2. Cu toate acestea, se impune insa o conditie: copia programului de calculator revandut trebuie stearsa din calculatorul dobanditorului initial sau trebuie sa devina inutilizabila in orice alt mod. In caz contrar, se incalca dreptul exclusiv de reproducere a unui program pentru calculator ce apartine titularului dreptului de autor (astfel cum acesta este prevazut la art. 4 alin. 1 lit. (a) din Directiva 2009/24).
O consecinta a acestei conditii este faptul ca, spre exemplu, in cazul in care licenta dobandita de cumparatorul initial vizeaza un numar de utilizatori care depaseste necesitatile acestuia, dobanditorul respectiv nu are dreptul sa fragmenteze licenta respectiva si sa revanda unui tert doar dreptul a utiliza programul respectiv pentru utilizatorii care depasesc necesitatile proprii.

3. De asemenea, CJUE subliniaza faptul ca titularul dreptului de autor asupra unui program pentru calculator, cum este Oracle in cazul respectiv, este indreptatit sa se asigure, prin toate mijloacele tehnice aflate la dispozitia sa, ca in cazul revanzarii unei licente de utilizare de catre dobanditorul initial, copia programului respectiv devine inutilizabila de catre respectivul dobanditor.

Prin aceasta decizie de referință, se creează premisele unei piete secundare de vanzare de software. Din decizia CJUE se mai desprind si o seria de alte aspecte importante care ar trebui să fie avute în vedere atat de catre furnizorii de software cat si de catre revanzatori:

1. CJUE a pus un mare accent pe faptul că licențele de utilizare acordate de Oracle nu au fost limitate în timp, și din acest motiv a concluzionat că a avut loc o „vânzare” a copiei programului. Acest aspect ar putea lasa furnizorilor de software deschisa posibilitatea de a stabili licente de utilizare pe o perioada determinata de timp, prin intermediul unui model de închiriere. Un astfel de model de licentiere ar putea permite acestora sa argumenteze ca nu a avut loc o vanzare efectiva a copiei programului respectiv si, prin urmare, dreptul de distributie nu se epuizeaza in urma acestei vanzari.

2. Teoria epuizarii dreptului de distribuție nu se aplică în cazul contractelor de mentenanta sau de furnizare de servicii. Prin urmare, punerea la dispozitie de software in sistem „cloud” ar putea asigura o mai mare protectie juridica dezvoltatorilor de software.
Decizia lasă, de asemenea, o serie de întrebări fără răspuns, dintre care probabil cea mai importanta intrebare se refera conditiile de utilizare care se aplică dobânditorului secundar de software.

La o prima analiza, se poate argumenta ca drepturile de utilizare transferate catre cel de-al doilea utilizator și catre orice alti dobânditori subsecventi se vor circumscrie conditiilor stabilite in licența de utilizare inițială. Decizia insa nu analizeaza aceste aspecte. Mai mult decât atât, conform deciziei CJUE, orice contracte separate, cum ar fi cele de mentenanta, nu se vor transfera automat odata cu vanzarea secundara.

Ca atare, este puțin probabil ca noul dobânditor sa aiba acces la variante actualizate sau imbunatatite ale programului, fara a fi obligat sa intre într-un nou contract de mentenanata cu furnizorul de software. Acest aspect ar putea permite furnizorului de software sa-si structureze conditiile de acordare de mentenanta astfel incat sa incerce sa acopere o parte din pierderea generata de epuizarea dreptului de distributie odata cu prima vanzare.

Adriana NĂSTASE, Oana APOPEI
SCHOENHERR & ASOCIAȚII

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “În ce măsură se poate vinde legal un program pentru calculator second hand”

  1. ANONIM spune:

    NU cred ca este vorba de o piata secundara. Este gresita exprimarea. Pana la urma este vorba de a vinde un bun. Si doar atat. Este dreptul meu cel care l-am cumparat sa il pot revinde. La fel cred ca se pune problema revanzarii cartilor electronice. Momentan acest lucru nu este posibil datorita faptului ca doar eu cumparatorul pot citi cartea, aceasta fiind legata de contul meu personal. Alta problema interesanta ar fi imprumutul unui soft sau carti. Atata timp cat pot imprumuta masina personala, se poate imprumuta si un soft si o carte….

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate