Secţiuni » Articole » Revista revistelor juridice
Revista revistelor juridice
JURIDICE

Revista română de drept al afacerilor nr. 1/2012
24.02.2012 | Alexandra CONSTANTIN

Secţiuni: Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

A apărut numărul 1/2012 al Revistei române de drept al afacerilor.

Cuprins

EDITORIAL

Fiat iustitia, pereat mundi
Gheorghe PIPEREA

STUDIA

Simularea personalităţii juridice în Noul Cod civil
Gheorghe PIPEREA

Consideraţii cu privire la cazurile de excludere a asociaţilor din societăţile comerciale cu răspundere limitată
Lucian SĂULEANU

ACTUALITATE

Legislaţie în dezbatere. O scurtă introducere
Adriana PENA, Liviu DAMȘA

Drepturile promitentului cumpărător rezultate din antecontractul de vânzare-cumpărare din perspectiva dispoziţiilor art. 931 din Legea nr. 85/2006
Flavius-Iancu MOŢU

JURISPRUDENŢĂ NAȚIONALĂ

1. Contract de asigurare pentru furt. Survenienţa evenimentului asigurat. Refuz de despăgubire. Nelegalitatea refuzului. Competenţa teritorială a instanţei. Locaţia bunurilor asigurate. Obligaţia de informare reciprocă a părţilor (Trib. Arad, secţia comercială, decizia comercială nr. 343/R din 22 septembrie 2011, irevocabilă, nepublicată, comentariu de Cosmin Flavius COSTAŞ)

2. Contract de concesiune. Proces-verbal de adjudecare. Decizie de admitere a contestaţiei la licitaţia publică. Anulare. Încheierea ulterioară a contractului de concesiune. Plata redevenţei pentru perioada anterioară încheierii contractului. Beneficiu nerealizat. Daune morale (C. Apel Bucureşti, sectia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, decizia nr. 3948 din 10 mai 2011, cu rezumat de jud. Horațiu PATRAȘCU)

3. Impozit pe clădiri. Competenţa de a dispune reevaluarea clădirilor. Acţiune în restituirea diferenţei de impozit, colectată ca urmare a aplicării eronate a prevederilor legale. Excepţie de nelegalitate a deciziei de impunere. Inadmisibilitate (C. Apel Timişoara, secţia contencios administrativ şi fiscal, decizia civilă nr. 1253 din 15 septembrie 2011, nepublicată, comentariu de Andrei-Ioan MAXIM)

ACHIZIŢII PUBLICE
(Selecţie, notă introductivă de Liviu Damşa)

A1) Achiziţii publice. Termenul de valabilitate a garanţiei de participare în cadrul procedurii prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2006. Vicii de formă scrisoare garanţie bancară. Imposibilitatea asimilării termenului de valabilitate al scrisorii de garanţie cu un simplu viciu de formă. Respingerea unei oferte care conţine o asemenea scrisoare de garanţie, validată C. Apel Ploieşti, secţia comercială şi de contencios administrativ şi fiscal, decizia nr. 287 din 9 februarie 2011

A2) Achiziţie publică de bunuri. Caracterul preţului. Condiţiile în care preţul poate să fie modificat pe parcursul executării contractului. Inadmisibilitatea modificării tacite a preţului. Inadmisibilitatea modificării prin inserarea, ulterioară licitaţiei, a unor prevederi legate de preţ care nu se regăsesc, ca formă şi conţinut, în documentaţia întocmită de achizitor (C. Apel Iaşi, secţia comercială şi de contencios administrativ şi fiscal, decizia nr. 37/C.A. din 19 ianuarie 2011)

A3) Achiziţii publice. Respingerea ofertei ca neconformă, în condiţiile în care oferta financiară nu cuprinde toate costurile prevăzute în caietul de sarcini, iar răspunsul la solicitarea de clarificări nu este concludent. Plângerea împotriva deciziei de respingere nefondată (C. Apel Bacău, secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal, decizia civilă nr. 598 din 14 aprilie 2011)

A4) Achiziţie publică. Licitaţie deschisă. Documentaţie de atribuire şi solicitare de clarificări cu privire la clauzele contractuale. Notificare formulată în temeiul art. 2561 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2006. Inadmisibilitatea reformulării clauzelor contractuale, pe calea plângerii, pentru a acoperi situaţii virtuale care, în executarea contractului, i-ar putea crea anumite prejudicii furnizorului dacă autoritatea contractantă nu şi-ar îndeplini întocmai şi cu bună-credinţă obligaţiile contractuale. Inexistenţa unei obligaţii a autorităţii contractante de a avea în vedere toate situaţiile posibile susceptibile să apară în practică la încheierea contractului de achiziţii publice (C. Apel Bacău, secţia comercială de contencios administrativ şi fiscal, decizia civilă nr. 1196 din 29 august 2011)

A5) Achiziţii publice. Procedură de achiziţii publice pentru servicii juridice. Documentaţie de atribuire. Criterii. Licitaţie restrânsă. Anularea procedurii de achiziţie publică atunci când documentaţia de atribuire a licitaţiei restrânse detaliază concret modul de acordare a punctajului şi de evaluare a candidatului. Inadmisibilitate (C. Apel Piteşti, decizia nr. 1623/R-CONT din 24 iunie 2011)

A6) Achiziţii publice. Litigiu privind executarea contractelor de achiziţie publică. Cerere de emitere a somaţiei de plată. Cerere în anulare. Competenţă de soluţionare. Cerere introdusă la Curtea de Apel. Declinare de Competenţă în favoarea Tribunalului (C. Apel Piteşti, decizie nr. 1048/R-CONT/2011)

JURISPRUDENŢĂ EUROPEANĂ

Jurisprudenţă europeană istorică

1. Acte ale unei instituţii. Regulament. Prezumţie de validitate. Consecinţe;

2. Acte ale unei instituţii. Regulament. Aplicare de către autorităţile naţionale. Putere de derogare. Absenţă;

3. Întrebări preliminare. Întrebare referitoare la răspunderea extracontractuală a Comunităţii. Inadmisibilitate;

4. State membre. Încălcare a dreptului comunitar sau a dreptului naţional cu ocazia aplicării dreptului comunitar. Răspundere extracontractuală. Apreciere potrivit dreptului naţional;

5. CEE. Răspundere extracontractuală. Determinare. Competenţă exclusivă a Curţii [CJCE, hotărârea din 13 februarie 1979, Granaria BV/Hoofdproduktschap voor Akkerbouwprodukten, cauza 101/78, Rec. 1979, p. 623]

Alexandra CONSTANTIN
student, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept
internship  Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti