Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-PICCJ, 28 august 2013


28 august 2013 | Lorina PÎRVAN, Lorina PÎRVAN, Paula VÂRBAN

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Efectuarea de detectii si sapaturi neautorizate in situri arheologice, furt calificat de bunuri culturale, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri si spalare de bani. Trimitere in judecata. P.I.C.C.J.

Procurori ai Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia au dispus, prin rechizitoriu, la data de 26.08.2013, punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatului S.A. pentru: asociere in vederea savarsirii de infractiuni, efectuarea de detectii si sapaturi neautorizate in situri arheologice, furt calificat de bunuri culturale, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri si spalare de bani.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea situatie de fapt:

In perioada 1998-2013, inculpatul a aderat la o asociatie infractionala avand ca scop comiterea de infractiuni la regimul de protectie a Patrimoniului Cultural National, in urma carora a valorificat ilegal pe piata neagra a antichitatilor si spalat mai multe tezaure  monetare (stateri Lysimach, Koson si denari romani), bratari spiralice din aur si alte artefacte sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, care au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural National, cauzand un prejudiciu de 2.548.300 euro.

Au fost recuperate in cursul urmaririi penale: 37 monede antice (25 denari romani si 12 tetradrahme dacice) in valoare de 6.323 euro, 149 monede Koson (142 recuperate in Romania, 2 din Dublin, Irlanda, iar 5 din Munchen, Germania) in valoare de 2750 euro; 3 monede Lysimach, din aur, in valoare de 2.850 euro; un depozit de 22 unelte dacice in valoare de 13.050 euro.

Au ramas nerecuperate: 1 bratara (450.000 euro) oferita spre vanzare la casa Christie’s, New York, aflata in urmarire internationala, 800 monede Lysimach, din aur (600.000 Euro), 27 monede Lysimach, din aur (20.250 euro); 1051 monede Koson din aur (578.050 euro)-din care 145 piese sunt indisponibilizate de autoritatile britanice la British Museum, Londra-si 2 bratari spiralice din aur (2 x 450.000 euro).

In vederea recuperarii prejudiciului adus statului, precum si pentru confiscarea speciala a bunurilor si valorilor care au format obiectul infractiunii de spalare a banilor, in cauza s-au luat masuri asiguratorii, indisponibilizandu-se prin sechestru asigurator bunurile mobile si imobile ale inculpatului, in valoare totala de 30.000 de Euro.

In temeiul art. 118 lit. b si e din C. pen., s-a solicitat confiscarea de catre instanta a urmatoarelor obiecte corp delict ridicate de la domiciliul inculpatului, care au fost folosite la savarsirea infractiunilor: cagule pentru  mascare, manusi pentru detectorul de metale, aparate de emisie-receptie, casti pentru detectorul de metale, un telefon, harti militare reprezentand situl Sarmizegetusa Regia, un detector; totodata s-a solicitat si confiscarea  sumei de 100.000 lei RON (1.000.000.000 lei ROL), reprezentand partea de 100.000 marci germane, dobandita si spalata de inculpat prin savarsirea faptei.

Urmarirea penala a fost efectuata de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia si organele politiei judiciare din cadrul I.G.P.R., Directia de Investigatii Criminale, Inspectoratelor de Politie ale Judetelor Hunedoara si Alba.

Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Tribunalului Hunedoara.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

:: sursa: mpublic.ro

Paula VÂRBAN
Lorina PÎRVAN
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship, Societatea de Științe Juridice

 

 

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii