Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Dreptul nr. 7/2013: Cazul Gotovina – O acuzație nedreaptă sau o judecată vădit greșită a Tribunalului Internațional Penal pentru fosta Iugoslavie? | Liviu Alexandru Lascu
29.08.2013 | Paula VÂRBAN, Lorina PÎRVAN, Paula VÂRBAN


Dr. Liviu Alexandru Lascu, procuror al Parchetului Militar Cluj, a publicat in revista Dreptul nr. 7/2013, articolul „Cazul Gotovina – O acuzație nedreaptă sau o judecată vădit greșită a Tribunalului Internațional Penal pentru fosta Iugoslavie?„.

Autorul analizează controversata decizie a celor trei judecători majoritari din completul de apel al Tribunalului Internațional Penal pentru fosta Iugoslavie prin care s-a stabilit, în mod surprinzător, achitarea a doi generali croați trimiși în judecată pentru jefuirea proprietăților publice și private, distrugerea cu intenție, crime de război și crime împotriva umanității, dar și pentru rolul important pe care aceștia l-au jucat în planificarea și punerea în aplicare a Operațiunii Furtuna (Operation Storm), care s-a dovedit a fi nu numai o operațiune militară, ci și o întreprindere criminală comună a principalilor lideri politici și militari din Croația și care avea drept scop deportarea forțată a populației sârbe de pe teritoriul fostei R.S.K. (Republica Separatistă Krajina) prin transfer, persecuție, impunerea de restricții și măsuri discriminatorii, atacuri armate ilegale împotriva populației și a obiectivelor civile.

În urma analizei, autorul își exprimă părerea contrară deciziei majorității judecătorilor din completul de apel, într-o manieră categorică și vehementă, la fel cum au făcut-o și cei doi judecători ai completului aflați în minoritate și, de asemenea, apreciază că această decizie se alătură unui șir de erori comise anterior, atât de completul care a judecat cauza, cât și de procuror, care, prin faptul că nu a declarat apel în momentul în care instanța de fond a înglobat toate faptele în elementul actus reus al participării inculpaților la o întreprindere criminală comună și nu s-a pronunțat asupra acestui capăt de acuzare, a dat posibilitatea majorității completului de apel de a decide achitarea celor doi acuzați, Ante Gotovina, fost comandant al Districtului Militar Split din armata croată, și Mladen Markač, fost adjunct al ministrului de interne croat si șef al unităților speciale de poliție croate.

Paula VÂRBAN
Lorina PÎRVAN
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship, Societatea de Științe Juridice

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate