Protecția drepturilor de proprietate intelectuală – măsuri vamale sporite împotriva mărfurilor contrafăcute
30 august 2013 | Irina ALBUȘEL
Regulamentul nr. 608/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 iunie 2013 privind asigurarea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala de catre autoritatile vamale si de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1383/2003 al Consiliului («Regulamentul») va inlocui, incepand din 1 ianuarie 2014, vechiul Regulament 1383/2003, extinzand aplicabilitea masurilor de protectie in vama atat unei categorii mai largi de drepturi de proprietate intelectuala, cat si unor noi tipuri de incalcari de drepturi.
Regulamentul prevede, de asemenea, masuri noi de actiune si proceduri simplificate impotriva marfurilor susceptibile de incalcare a drepturilor de proprietate intelectuala.
Drepturi de proprietate intelectuala si categorii de produse protejate
Pe langa protectia oferita anterior (i.e. brevete, drepturi de autor sau orice drepturi conexe, marci, desene si modele, indicatii si denumiri geografice, soiuri de plante, certificate suplimentare de protectie pentru medicamente si produse fitosanitare), Regulamentul ofera protectie si denumirilor comerciale, topografiilor produselor semiconductoare si modelelor de utilitate.
Regulamentul vizeaza nu numai bunurile care incalca efectiv drepturile de proprietate intelectuala, ci si orice tipare sau matrite, dispozitive, produse sau componente concepute special sau adaptate pentru fabricarea de marfuri si care incalca in orice mod un drept de proprietate intelectuala.
Categoriile de persoane beneficiare ale protectiei impotriva contrafacerii
(i) Titularii drepturilor de proprietate intelectuala asupra: marcilor comerciale, desenelor si modelelor industriale, drepturilor de autor sau oricaror drepturi conexe, brevetelor, indicatiilor si denumirilor geografice, denumirilor comerciale, drepturilor de proprietate asupra soiurilor de plante, certificatelor suplimentare de protectie pentru medicamente si produse fitosanitare, modelelor de utilitate si topografiilor produselor semiconductoare;
(ii) Organismele de gestiune colectiva a drepturilor de proprietate intelectuala;
(iii) Grupurile de producatori de produse purtand indicatii geografice si operatorii care au dreptul de a utiliza o indicatie geografica, precum si organismele de control sau autoritatile competente
pentru o astfel de indicatie geografica;
(iv) Organismele de protectie profesionala recunoscute prin lege ca având calitatea de a-i reprezenta pe titularii drepturilor de proprietate intelectuala.
Incalcari ale drepturilor de proprietate intelectuala excluse de la protectie:
(i) incalcarile produse ca rezultat al comertului efectuat cu nerespectarea unor termeni contractuali – i.e. bunuri produse cu consimtamantul detinatorului de drepturi, dar plasate in alta piata decat cea prevazuta contractual sau celor produse ca rezultat al depasirii cantitatii prevazute contractual;
(ii) incalcarile care vizeaza bunuri transportate de pasageri in bagajele personale, in masura in care bunurile respective sunt de uz personal si nu exista indicii ca este vorba de trafic
comercial;
(iii) bunuri in tranzit pe teritoriul UE, cu exceptia cazului in care exista o banuiala legitima ca acestea sunt destinate teritoriului UE.
Cum pot beneficia de protectie impotriva contrafacerii titularii drepturilor de proprietate intelectuala?
Conform Regulamentului, protectia poate fi asigurata prin depunerea unei cereri la autoritatile vamale competente, fie la nivel national, fie la nivelul UE. In cazul unei cereri depuse la nivelul UE, solicitantul va mentiona si statele membre in care se solicita interventia autoritatilor vamale. Regulamentul specifica in mod expres si informatiile care trebuie transmise autoritatii vamale
competente odata cu cererea (i.e. imagini, coduri de bare ale produselor originale in vederea identificarii produselor contrafacute).
Proceduri simplificate de protectie conform Regulamentului
(i) Procedura simplicata de distrugere a bunurilor: bunurile suspectate de incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala pot fi distruse cu acordul titularului de drepturi (explicit sau tacit, prin lipsa opozitiei), fara a mai fi necesar sa se stabileasca incalcarea efectiva a drepturilor mentionate; autoritatile vamale au obligatia de a oferi titularului de drepturi oportunitatea de a inspecta bunurile.
(ii) Reguli noi pentru produsele care fac obiectul unor transporturi mici: un transport mic, in sensul Regulamentului, reprezinta o trimitere postala sau prin curierat rapid care contine 3 unitati sau mai putine sau are o greutate bruta de mai putin de doua kilograme.
Consemnarea in vama si distrugerea acestor tipuri de produse poate fi efectuata doar prin furnizarea acordului printr-o aplicatie adresata departamentului vamal competent, nemaifiind necesar un acord subsecvent pentru fiecare transport depistat.
Intrarea in vigoare
Regulamentul a intrat in vigoare la data de 19 iulie 2013 si devine aplicabil de la data de 1 ianuarie 2014.
Irina ALBUȘEL
Managing Associate, REFF ȘI ASOCIAȚII
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro