BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti
VLAD CENUSE & ASOCIATII
Print Friendly, PDF & Email

Măsuri privind întărirea disciplinei financiare la întreprinderile de stat

30.08.2013 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 549 din data de 29 august 2013 a fost publicata Ordonanta Guvernului nr. 26/2013 privind intarirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici ori majoritari sau detin direct ori indirect o participatie majoritara.

Masurile stabilite prin actul normativ se aplica:
– regiilor autonome infiintate de stat, societatilor/companiilor nationale si societatilor comerciale la care statul este actionar unic sau detine o participatie majoritara;
– regiilor autonome infiintate de unitatile administrativ-teritoriale, precum si societatilor comerciale la care unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici sau detin o participatie majoritara;
– societatilor comerciale si regiilor autonome la care persoanele juridice mentionate mai sus sau institutiile publice centrale ori locale sunt actionari unici sau detin direct ori indirect o participatie majoritara.

Ordonanta reglementeaza, in principal:
– modalitatea de aprobare fundamentare si rectificare a bugetelor de venituri si cheltuieli;
– stabilirea actului normativ prin care se aproba formatul, structura BVC, a anexelor de fundamentare si a modului de calcul al indicatorilor economico-financiari;
– stabilirea termenelor pana la care se prezinta, in vederea aprobarii BVC-urile;
– stabilirea contraventiilor, sanctiunilor si organelor abilitate in constatarea si aplicarea acestora;
– limitarea remuneratiilor reprezentantilor statului sau ai unitatilor administrativ-teritoriale in AGA.

Potrivit ordonantei, operatorii economici nu pot acorda membrilor adunarilor generale ale actionarilor remuneratii mai mari de 25% din indemnizatia fixa lunara a directorilor generali/directorilor, pe sedinta si pentru mai mult de o sedinta intr-o luna, cu incadrarea in prevederile bugetare aprobate.

Nivelul remuneratiilor membrilor consiliilor de administratie, consiliilor de supraveghere si directorilor care nu au fost numiti in conditiile OUG nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, se stabileste prin asimilare cu cele prevazute de aceasta, cu incadrarea in prevederile bugetare aprobate.

 

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week