Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Măsuri privind întărirea disciplinei financiare la întreprinderile de stat
30.08.2013 | JURIDICE.ro


In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 549 din data de 29 august 2013 a fost publicata Ordonanta Guvernului nr. 26/2013 privind intarirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici ori majoritari sau detin direct ori indirect o participatie majoritara.

Masurile stabilite prin actul normativ se aplica:
– regiilor autonome infiintate de stat, societatilor/companiilor nationale si societatilor comerciale la care statul este actionar unic sau detine o participatie majoritara;
– regiilor autonome infiintate de unitatile administrativ-teritoriale, precum si societatilor comerciale la care unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici sau detin o participatie majoritara;
– societatilor comerciale si regiilor autonome la care persoanele juridice mentionate mai sus sau institutiile publice centrale ori locale sunt actionari unici sau detin direct ori indirect o participatie majoritara.

Ordonanta reglementeaza, in principal:
– modalitatea de aprobare fundamentare si rectificare a bugetelor de venituri si cheltuieli;
– stabilirea actului normativ prin care se aproba formatul, structura BVC, a anexelor de fundamentare si a modului de calcul al indicatorilor economico-financiari;
– stabilirea termenelor pana la care se prezinta, in vederea aprobarii BVC-urile;
– stabilirea contraventiilor, sanctiunilor si organelor abilitate in constatarea si aplicarea acestora;
– limitarea remuneratiilor reprezentantilor statului sau ai unitatilor administrativ-teritoriale in AGA.

Potrivit ordonantei, operatorii economici nu pot acorda membrilor adunarilor generale ale actionarilor remuneratii mai mari de 25% din indemnizatia fixa lunara a directorilor generali/directorilor, pe sedinta si pentru mai mult de o sedinta intr-o luna, cu incadrarea in prevederile bugetare aprobate.

Nivelul remuneratiilor membrilor consiliilor de administratie, consiliilor de supraveghere si directorilor care nu au fost numiti in conditiile OUG nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, se stabileste prin asimilare cu cele prevazute de aceasta, cu incadrarea in prevederile bugetare aprobate.

 

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate