Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Sintagma „fraudă în dauna societăţii”
02.09.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Corporate, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că sancţiunea excluderii din societatea cu răspundere limitată a asociatului administrator care comite fraudă în dauna societăţii, prevăzută de art. 222 pct. d) din Legea nr. 31/1990, poate fi aplicată doar pentru acţiunile sau inacţiunile frauduloase în dauna societăţii săvârşite cu intenţie. Înalta Curte a subliniat că din formularea textului şi din natura faptelor sancţionate rezultă intenţia ca element subiectiv, autorul faptelor delictuale urmărind sau acceptând un profit din activitatea sa delictuală. În speţă, Înalta Curte a apreciat că nu a fost dovedită intenţia în săvârşirea faptelor cu privire la care s-a invocat frauda, neglijenţa şi inabilitatea în afaceri neputând fi considerate fraudă atât timp cât lipseşte elementul voliţional care să permită calificarea faptelor ca fiind acte de înşelăciune. (Decizia nr. 320 din 1 februarie 2008 pronunţată în recurs de Secţia comercială a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect excluderea din societate a asociatului administrator)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti