« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Leadership cu atitudine – mai mult decât o şcoală de vară
02.09.2013 | Elena-Mihaela ENACHE

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

Sunt angrenată în procesul de revenire la cotidian pentru că sufletul meu e undeva pe strada cota 1400 din Sinaia, colindând strada, cabana, sala de conferinţă, muntele şi încercând să readune oamenii frumoşi pe care i-am cunoscut.

“Peisajul este minunat”

Ne-am jucat. Am fost într-un mediu informal cu oameni îndeobşte cunoscuţi formali prin prisma profesiei din sistemul justiţiei. Am uitat pentru o săptămână dosarele şi task-urile şi ne-am reamintim obârşia de oameni în splendoarea inimaginabilă. Această graţie a aparţinut fiecărui om care s-a deschis şi care s-a dedicat fiecărei secunde petrecute împreună. Am uitat frecvent că sunt avocat, ceilalţi au uitat că sunt formatori la INM, auditori, judecători, procurori, ofiţeri, consilieri juridici, speciaţişti în IT, ONG-işti, membri activi ai societăţii civile. Ne-am lăsat robele şi servietele şi ne-am lăsat purtaţi de traineri pe alte meleaguri decât cele cunoscute.

Ne-am reamintit că nu e totuna a fi manager cu a fi lider şi că oamenii sunt substanţa fiecărei schimbări, nucleul acesteia fiind noi înşine.

“Cel mai bun mic dejun e o cină la prânz

A fost o sinteză de idei, o temelie de schimbare. O viziune comună pentru un sistem mai bun, pentru dedicaţie şi profesionalism. Pentru că vrem şi putem face asta. Mihai Drăgoi, desenând peştişorul de aur (harta României) arăta undele concentrice, iar noi deja făceam parte din ele. Ne-am adresat întrebări şi am găsit răspunsuri mici, rămânând în fiecare dintre noi o stare avidă de a cunoaşte mai bine ipoteza pentru a schimba consecinţa.

Leadershipul este arta de a-i face pe oameni să facă ce vrei tu pentru că aşa vor ei

Suntem toţi parte a aceleaşi lumi şi este datoria noastră să ne îndeplinim vocaţia prin prisma viziunii, respectând principii elementare. Sună abstract. Pentru noi nu mai sună. Nu mai sună abstract nici faptul că trebuie să ne regăsim, să construim şi să schimbăm lumea în care suntem. Cami spunea “eu simt că lucrurile deja se schimbă”. Şi eu simt la fel. Nu suntem noi elementul nou sub soare, colegi de-ai noştri pe care îi cunoaştem sau, din contră, nu-i cunoaştem, au făcut o schimbare în perimetrul lor, noi în al nostru, iar cercurile concentrice se întrepătrund. Avem datoria să fim liderii oamenilor cu care intreacţionăm şi nu pentru că vrem noi, ci pentru că ei ne recunosc această calitate. Dacă nu suntem lideri, să-i urmăm pe cei care sunt şi cu care împărtăşim aceeaşi viziune şi aceleaşi principii.

Feedback pentru toţi

Vă mulţumesc.

Ar trebui să fie o enumerare de tipul “pentru că…”, dar e dificil de stabilit o idee exhaustivă. Nu vreau să mulţumesc pentru ce am câştigat din experienţă, ci mulţumesc oamenilor care au contribuit la ea. Le mulţumesc celor mai animaţi organizatori care au fost alături de noi, Alexandra Lăncrănjan, Emilian Meiu, Laurenţiu Petre, Alex Arghir, Natalia Ştefăniţă, Evy Kloss şi celorlalţi membri care şi-au adus suportul, dar nu au putut fi alături de noi. Scriptic mă înclin asiatic spunând franţuzeşte chapeau pentru Mihai Drăgoi, Codru Vrabie, Cosmin Alexandru şi Marian Stas – traineri Leadership cu atitudine. Mulţumesc colegilor Anamaria Simion, Camelia Cleja, Virginia Bărăscu, Romulus Techera, Alexandru Bâzăran, Mihaela Bunăiaşu, Bogdan Rocsin, Cristina Mureşan, Denisa Itulescu, Daniela Stoian, Delia Filip, Valentina Pavel, Diana Rogozea, Septimius Pârvu şi Alexandru Ghircoiaş pentru dăruire, zâmbete şi atmosferă incredibilă.

Mulţumim Liderjust şi JURIDICE.ro pentru suport şi promovare.

Le mulţumesc tuturor că au renunţat la expresia “nu am timp”, ci au spus “ne acordăm unii altora o săptămână”.

Av. Mihaela ENACHE

 
Secţiuni: Opinii | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD