« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Sprijinirea IMM-urilor in Romania
14.04.2007 | JURIDICE.ro, Marius Vicentiu Coltuc

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In anul 2007, mai precis in luna martie, ministerul de resort a emis un ordin prin care incearca sa sprijine intreprinderile mici si mijlocii.
Este o initiativa laudabila, dar este bine sa asteptam o perioada pentru implementare, pentru a da si verdictul.

Sediul materiei:
M.O. 206/27.03. – Ordin nr. 54/2007 din 21/03/2007 pentru aprobarea Procedurii de implementare a Programului pentru sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii prin fonduri in limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit
Programul va fi gestionat de catre Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie.

Prin acest Program, se aloca fonduri in valoare de pana la 100 mii lei/beneficiar, in limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit. Ajutorul financiar consta in alocarea a 16% din sumele cheltuite in anul 2006, din profit, dar nu mai mult de 100 mii lei, pentru achizitionarea de active corporale si necorporale, prevazute mai jos, facturate, achitate integral si puse in functiune in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2006.

Vor fi sprijinite doar societatile private cu pana la 249 de salariati, fara datorii si cu bilant pozitiv.
Banii primiti pot fi cheltuiti atat pe echipamente, cat si pentru achizitia de brevete sau licente.
Nu vor fi finantate in cadrul programului activitatile de pescuit, acvacultura si activitatile de procesare si marketing pentru produsele agricole. Transportatorii rutieri nu pot primi nici ei alocatii nerambursabile, daca banii sunt destinati achizitiei de mijloace de transport.

Sunt cheltuieli eligibile sumele cheltuite in anul 2006, din profit, pentru investitii in:

a) active corporale:
– echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru) – grupa 2 subgrupa 2.1 – conform HG nr. 2.139/2004;

– computere si echipamentele periferice ale acestora;
b) active necorporale:
– brevete, drepturi de autor, licente, marci de comert sau de fabrica si alte valori similare, precum si achizitionarea ori producerea programelor informatice.

Nu se acorda alocatii financiare pentru activele corporale si necorporale achizitionate in sistem de leasing si pentru activele corporale second hand.

Nu se accepta deconturi de cheltuieli prin efectuarea de plati compensatorii intre partile contractante.

Pentru a beneficia de alocatii financiare nerambursabile in cadrul acestui Program agentii economici trebuie sa indeplineasca anumite criterii de eligibilitate:

– sunt intreprinderi mici sau mijlocii conform Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare;

– nu sunt in stare de dizolvare, reorganizare judiciara, lichidare, insolventa, faliment sau suspendare temporara a activitatii;

– au capital social integral privat, sunt inregistrate si isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei;

– au cel putin 1 an de la infiintare la data depunerii cererii-tip pentru alocarea de fonduri;
– si-au indeplinit obligatiile exigibile de plata a impozitelor catre bugetul general consolidat;
– si-au indeplinit obligatiile exigibile de plata a impozitelor catre bugetele locale;
– au incheiat anul fiscal anterior anului in curs cu bilant pozitiv si au reinvestit in tot sau in parte profitul;

– nu au aplicat amortizarea accelerata prevazuta de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru activele pentru care solicita fonduri in cadrul acestui Program;
– nu sunt in dificultate, in conformitate cu prevederile Instructiunilor privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea firmelor in dificultate, publicate in Jurnalul Oficial al Comisiei Europene OJC 244/2004.

Agentul economic este obligat sa mentina investitia pentru care va beneficia de alocatii financiare nerambursabile in cadrul acestui Program pentru o perioada de minimum 3 ani.

 
Secţiuni: Drept comercial, Opinii | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD